USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Україноцентричність: МОН затвердило засади реформування викладання історії у школах

Сьогодні 06:20
Міністерство освіти і науки затвердило засади реформування історичної освіти у школах. Вона має стати україноцентричною.

Однак поки зміни навчальних програм і підручників не планують, повідомляє УП. Життя з посиланням на МОН.

Концептуальні засади – це документ, який визначає подальше реформування історичної освіти. Його розробляли спільно з українськими істориками, зокрема Людмилою Гриневич, Юлією Малієнко, Мар’яном Мудрим і Валерієм Островським.

Читати ще: Додаткові предмети на вибір: уряд затвердив новий стандарт профільної середньої освіти

Головні пропозиції концептуальних засад:

- сформувати україноцентричний курс історії, який представляє і історію України, і всесвітню (можливі назви: «Історія: Україна і світ», «Історія України і світу»). Провідною лінією має бути становлення української політичної нації та боротьба за українську державність. При цьому українознавчий компонент має складати 2/3 від всього матеріалу;

- усунути дублювання матеріалів та оптимізувати навантаження на дітей;

- узгодити матеріал з української та всесвітньої історій, щоб учні краще розуміли роль України у світі;

- розвивати глибину, критичність, раціональність і доказовість мислення у школярів;

- розвивати в дітей розуміння світових історичних контекстів;

- добирати історичний матеріал з урахуванням вікової відповідності.

Однією з важливих пропозицій концептуальних засад є викладати історію циклами з урахуванням віку школярів.

Читати ще: Вивчатимуть OSINT та зброю: МОН розробило проєкт програми «Захист України» для старшокласників

Початкова освіта:

- адаптаційно-ігровий цикл (1-2 класи) – інформаційно-ознайомлювальний цикл із загальними відомостями про людину, родину, громаду, рідний край, Україну як державу;

- основний цикл (3-4 класи) – інформаційно-фрагментарний цикл, у якому найважливіші сюжети про Україну та світ викладають у белетризованому вигляді (з використанням художніх засобів).

Базова середня освіта:

- адаптаційний (5-6 класи) – цикл, що представляє значущі сюжети історії України й світу від найдавніших часів до сьогодення та готує учнівство до вивчення систематичного курсу;

- базове предметне навчання (7-9 класи) – цикл, в якому домінує проблемно-тематичний сюжет, що представляє основні події історії України та світу згідно з історично-культурними періодами.

Профільна середня освіта:

- профільно-адаптаційний цикл (10 клас);

- профільний (11-12 класи).

Обидва цикли є проблемно-тематичними. Історію України та світу представлятимуть через основні явища й процеси від найдавніших часів до сьогодення.

Для поглибленого вивчення історії школи зможуть запровадити додаткові курси. Наприклад, для профільних класів – це історія державотворення, регіональна історія, історія культури, історична географія тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus