USD 40.45 40.87
  • USD 40.45 40.87
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Україна та США підписали десятирічну безпекову угоду

13 Червня 2024 21:25
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський 13 червня підписали десятирічну двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на посилення оборонних спроможностей Києва.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Reuters.

Угода, підписана на полях саміту «Групи семи» в Італії, має стати кроком на шляху до майбутнього членства України в НАТО та підтверджує підтримку Сполученими Штатами Києва в захисті суверенітету й територіальної цілісності.

Читати ще: Країни G7 погодили 50 млрд доларів для України

«Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які відповідали б стандартам Північноатлантичного Альянсу», – йдеться в тексті договору.

Читати ще: Україна підписала безпекову угоду з Бельгією

Там також закріплений намір США надавати довгострокову матеріальну, навчальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для «розвитку українських сил безпеки і оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну і стримати майбутню агресію».

Читати ще: Україна уклала безпекову угоду з Португалією

У разі збройного нападу на Україну або загрози такого нападу американські та українські посадовці, згідно з угодою, зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися та визначити, які додаткові оборонні потреби є в України.

Читати ще: Україна підписала безпекові угоди з Ісландією та Норвегією

Після Японії Сполучені Штати стали 16-ю країною, з якою Україна підписала двосторонню безпекову угоду, та останньою країною «Групи семи», з якою її було укладено.

Втім у США визнають, що потенційно будь-який наступний президент Сполучених Штатів може вийти з безпекової угоди з Україною, оскільки вона не передбачає ратифікації Конгресом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Будапешт-2 Показати IP 13 Червня 2024 22:11
Ви добавляйте, що ця угода не ратифікована конгресом, і якщо прийде новий президент, юридичних підстав виконувати її уже не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus