USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.70 10.84

Україна переходить на стандарти ЄС для боротьби з фальсифікатом ліків

2 Жовтня 2024 23:46
Україна переходить на європейські стандарти для забезпечення громадян якісними ліками й боротьби з фальсифікатом. Уряд ухвалив рішення про створення і функціонування національної системи верифікації ліків з 2D-кодуванням.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я, рішення зобов’язує виробників наносити засоби безпеки на упаковку лікарського засобу.

«Виробники будуть зобов’язані маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором. Перед наданням споживачу лікарські засоби перевірятимуть на автентичність – вона встановлюватиметься системою наскрізної перевірки із перевіркою на рівні дистриб’юторів», – йдеться у повідомленні.

Читати ще: Договори між НСЗУ та аптеками за програмою «Доступні ліки» укладатимуть на довгостроковий період

Зазначається, що в аптеках лікарський засіб скануватимуть і перевірятимуть, чи відповідає інформація на унікальному верифікаторі, яка внесена виробником до централізованого сховища даних. Якщо дані збігатимуться, то код на упаковці деактивуватиметься і лікарський засіб видадуть пацієнту.

Якщо інформація не збігатиметься – система видасть попередження і визначить це як надзвичайний випадок. Тоді такі ліки не видаватимуть споживачу, а їхньою перевіркою займуться компетентні органи.

Як додали в МОЗ, добровільно маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором можна буде з 1 січня 2026 року, обов’язково – з 1 січня 2028 року.

Запровадження системи верифікації ліків відбувається в межах переходу на стандарти ЄС для забезпечення українців якісними ліками й боротьби з фальсифікатом.

Читати ще: Майже тисяча пацієнтів на Волині цьогоріч отримали ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою «Доступні ліки»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus