USD 41.10 41.45
  • USD 41.10 41.45
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.43 10.58

Україна може отримати списані австралійські Abrams, – ЗМІ

20 Вересня 2024 19:47
Українські військові можуть отримати на озброєння списані австралійські танки M1A1 Abrams.

Як пише Sydney Morning Herald, уряд Австралії спільно з адміністрацією президента США Джо Байдена працює над планом передачі танків Україні для боротьби з російськими військами. Раніше здавалось, що Австралія не планує надавати танки, але співпраця зі США відкриває можливість перегляду цього рішення, повідомляє УНІАН.

Один із найдосвідченіших командувачів австралійської армії, генерал Пітер Ліхі, підтримав ідею передати Україні списані танки.

«Я здивований, чому ці танки досі не запропоновані Україні. Вони хоч і виводяться з експлуатації, але це високоякісна техніка, яка має обслуговування та запчастини, а українці їх дуже потребують», – сказав генерал.

Танки M1A1 Abrams, придбані Австралією у 2004 році за 550 мільйонів доларів, не використовувалися в боях і мають бути замінені новішими моделями. У липні Австралія списала 59 таких танків, викликавши питання про їх подальшу долю – зберігання, утилізація або передача Україні. Додатково українська спільнота в Австралії висловила обурення, що списана військова техніка, зокрема патрульні машини та надувні човни, продається на онлайн-аукціонах, а не передається на фронт.

Читати ще: США передали Україні всі обіцяні Abrams, – ЗМІ

Василь Мирошниченко, посол України в Австралії, підкреслив, що танки є ключовим елементом оборони: «Наші солдати їх потребують і з радістю використають, якщо Австралія надасть їх напряму або через США».

Міністр оборони Річард Марлз, який у лютому виключав можливість відправки танків в Україну, нещодавно пом’якшив свою позицію, заявивши: «Ми ведемо переговори з українським урядом щодо різних варіантів».

Джерела в уряді також підтвердили, що Марлз досліджує, як реалізувати передачу танків відповідно до американських правил експорту військових засобів.

Колишній високопосадовець Міністерства оборони Майкл Шобрідж також виступив за передачу: «Ці танки у доброму стані. Українці ведуть війну за своє виживання, і ми повинні допомогти їм якомога швидше».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 20 Вересня 2024 22:57
Скупка металобрухту?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus