USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Україна, ядерна зброя та Навальний: головні заяви Байдена за результатами саміту з Путіним

16 Червня 2021 22:45
16 червня у швейцарській Женеві відбулася зустріч президента США Джо Байдена та президента Росії Володимира Путіна. Переговори тривали протягом чотирьох годин, після чого до журналістів вийшов глава РФ, а після нього — очільник Білого дому. Проводити спільну пресконференцію вони відмовилися.

ТСН зібрав головні тези виступу Джо Байдена.

Байден про Україну

Президент США розповів, що запевнив Путіна у своїй твердій підтримці суверенітету та територіальної цілісності України. Лідери країн також звернули увагу на Мінські домовленості.

«Ми обговорювали Мінські домовленості. Я висловив наш погляд на Мінські домовленості. Він (Путін — ред.) не заперечував мені, але, звичайно, відмінності були», — зазначив Байден.

За його словами, питання «червоних ліній» у відносинах між країнами не обговорювали. Також не йшлося про військову відповідь на агресію Росії.

Загроза ядерної війни і світове лідерство

«Я сподіваюся, що США показали світу: «Ми повернулись», — сказав Байден, натякаючи на те, що його попередник, Дональд Трамп намагався повернутися до політики ізоляціонізму, абстрагуватися від вирішення проблем на зовнішній арені і основну увагу звертати на внутрішню політику.

Лідери обох країн наголосили, що в конфлікті з використанням ядерної зброї не може бути переможців.

«Сьогодні ми підтверджуємо відданість принципу, згідно з яким в ядерній війні не може бути переможців, і вона ніколи не повинна бути розв'язана», — йдеться у спільній заяві.

Читати ще: «Ви не чули мене». Пресконференція Байдена закінчилася скандалом. Відео

Російський та американський лідери також домовилися запустити комплексний діалог, який повинен закласти основу контролю над озброєннями і заходів для зниженню ризиків ядерної війни. В документі підкреслили, що цей діалог буде «предметним і енергійним».

Байден припустив, що Путін насправді «не хоче Холодної війни». Проте глава Білого дому наголосив, що РФ не може диктувати свою волю всьому світові, а про зазіхання на суверенітет США не може бути й мови.

Співрозмовник обговорили, зокрема, ситуацію в Афганістані та Сирії, іранську ядерну загрозу, мілітаризацію Арктики.

Байден про Навального, порушення прав людини і свободи слова в РФ

«Я як президент США просто захищаю наші цінності — фундаментальні права і свободи людини. Саме тому ми піднімаємо питання про Олексія Навального», — зазначив він.

Президент США наголосив, смерть опозиціонера Навального у російській в’язниці стане катастрофою для Кремля.

Читати ще: Путін дав пресконференцію після зустрічі з Байденом. Головні тези

Також він невдоволений заявою Путіна, який порівняв затримання російської опозиції з затриманнями учасників штурму Капітолію.

«На Капітолій напали озброєні злочинці, а опозиція в Росії просто намагається реалізувати своє право на свободу слова», — зазначив Байден.

Торгівля і двосторонні відносини

За словами Джо Байдена, США мають бажання вести торгівлю з Російською Федерацією, але тільки в тому випадку, якщо росіяни будуть дотримуватися міжнародних норм та права.

«Якщо вони (росіяни, - ред.) не будуть дотримуватися правил, то тоді в них не буде хороших відносин з нами та іншими країнами», — зауважив Джо Байден.

Також Байден попередив, що Сполучені Штати володіють значними потужностями у кібербезпеці і здатні дати гідну відсіч на хакерські атаки з РФ.

«І Путін знає про це», — запевнив президент США.

Дедлайн на пів року

Байден заявив, що через 6-12 місяців після сьогоднішньої зустрічі буде зрозуміло, чи дійшли президенти США та Росії до стратегічного діалогу.

«Мине шість-дванадцять місяців — ми подивимося, що у нас відбуватиметься. У тому числі щодо звільнення людей з російських в'язниць і щодо того, що буде зроблено у галузі кібербезпеки», — сказав американський президент.

За підсумками зустрічі Росія і США ухвалили спільну заяву щодо стратегічної стабільності, але запрошеннями для взаємних візитів не обмінялися. Хоча сторони домовилися про повернення своїх послів до Вашингтона та Москви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 16 Червня 2021 23:57
оказывается, Байден читал все ответы на заготовленные вопросы журналистов с суфлёра ..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus