USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Україна і Чехія підписали безпекову угоду. Що вона передбачає

Сьогодні 20:21
Президент України Володимир Зеленський і прем’єрміністр Чехії Петр Фіала підписали безпекову угоду. Вона діятиме 10 років.

Про це повідомляє Бабель.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Чехія надала Україні військової допомоги на суму близько €400 мільйонів й надаватиме її надалі.

Чехія також вивчатиме варіанти постачання додаткової військової техніки з урахуванням потреб України.

Безпека та оборона

Значну частину угоди присвячено посиленій співпраці у військово-технічній сфері. Передусім ідеться про боєприпаси малого та великого калібрів, можливості виробництва стрілецької зброї та легких озброєнь, а також БПЛА, засобів радіоелектронної боротьби й важкої техніки.

Читати ще: Україна та Словенія підписали безпекову угоду

Чехія й надалі допомагатиме Україні в межах своєї ініціативи з постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів. Крім того, Україна та Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства.

Країни продовжать спільну щорічну підготовку близько чотирьох тисяч українських захисників – цьогоріч і надалі в межах Місії ЄС із військової допомоги Україні (EUMAM).

Економічна стабільність і відбудова

Особливістю співробітництва в невійськовій сфері є партнерство Чехії з Дніпром і Дніпропетровською областю для відновлення, відбудови та сталого розвитку. Чехія також має намір відкрити в Дніпрі дипломатичне представництво для посилення співпраці й допомоги.

Читати ще: Україна підписала безпекову угоду з Польщею

Країна планує залучити чеський бізнес до відбудови України. Це відбуватиметься через платформу Ділового клубу України.

Крім того, хоче посилити співпрацю з Україною у сферах будівництва, охорони здоров’я, транспорту, сільського господарства, машинобудування, оборонної промисловості, кібербезпеки, цифрової трансформації, хімічної промисловості, енергетики тощо. Особливий акцент Чехія робитиме на переході України на зелену енергетику.

Читати ще: Україна уклала безпекову угоду з Румунією

Підтримка в гуманітарній сфері з боку Чехії передбачає фінансову та матеріальну допомогу для цивільного захисту і постраждалих від війни українців, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

Політичне співробітництво, справедливий мир і санкції

Підписанти працюватимуть над досягненням справедливого й тривалого миру на умовах України.

Також обидві країни погоджуються з необхідністю притягнення до відповідальності причетних до злочинів проти України та відшкодування Росією завданих збитків.

Читати ще: Україна підписала безпекову угоду з Люксембургом

Обидві країни працюватимуть над подальшими санкціями проти Росії та над блокуванням шляхів для обходу цих обмежень.

Україна зобовʼязується ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду. Чехія співпрацюватиме з нашою державою для реалізації реформ, інтеграції останньої до ЄС і НАТО, а також підтримує вступ України до ЄС і НАТО.

Читати ще: Україна та США підписали десятирічну безпекову угоду

Україна обіцяє впроваджувати необхідні реформи. З ключових сфер – правосуддя і верховенство права, децентралізація, боротьба з корупцією та відмиванням грошей, сектор безпеки та державного управління.

Співробітництво в разі майбутнього збройного нападу

У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну на прохання будь-якої сторони угоди її учасники проведуть консультації протягом 24 годин у двосторонньому форматі. Чехія надаватиме швидку й тривалу допомогу, включно із санкціями проти Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus