USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.50 10.75

Україна домовилася з МВФ про новий транш за програмою EFF

Сьогодні 08:43
Міжнародний валютний фонд та Україна досягли попередньої домовленості щодо п’ятого перегляду чотирирічної програми розширеного фінансування EFF. Якщо її схвалять, Київ може отримати черговий транш, розмір якого близько 1,1 млрд доларів.

Про це йдеться на сайті МВФ, а також повідомили прем’єр Денис Шмигаль та нардеп Ярослав Железняк, передає ТСН.

«Всі кількісні критерії та структурні маяки на кінець червня були виконані. Ці домовленості демонструють, що Україна продовжує важливі реформи, і міжнародні партнери підтримують нас на цьому шляху», – йдеться у повідомленні очільника Кабміну.

За словами Шмигаля, це була перша місія МВФ, яка повноцінно працювала в Україні під час повномасштабного вторгнення. Також прем’єр наголосив, що завдяки коштам партнерів Київ може фінансувати «всі не військові видатки бюджету».

Читати ще: МВФ запустив фонд для підтримки реформ в Україні

Слід зауважити, що 4-10 вересня у Києві відбулися переговори місії Фонду на чолі з Гевіном Греєм з представниками української влади щодо перегляду чотирирічної програми розширеного фінансування EFF. Сорони досягли домовленості щодо п’ятого перегляду програми. Надалі угоду має затвердити Виконавча рада МВФ. Її розгляд очікується найближчими тижнями.

За прогнозом нардепа Железняка, десь в жовтні Україна може отримати черговий транш.

«По факту з повідомлення бачимо, що підтримали підвищення податків, митну реформу з незалежним обранням голови, створення нового адміністративного суду, зʼявилась згадка Рахункової палати та проведення аудиту НАБУ», – повідомив він.

Тим часом у МВФ зауважують, що органи влади виконали всі кількісні критерії ефективності (QPC) на кінець червня та структурний контрольний показник для перегляду. Також було досягнуто домовленостей щодо політичних установок і реформ для підтримки макроекономічної стабільності під час війни.

Читати ще: Євросоюз виділив €35 мільйонів допомоги Україні на підготовку до зими

«Війна Росії в Україні продовжує мати руйнівний вплив на країну та її народ. Вміле формування політики, адаптивність домогосподарств і фірм, а також зовнішнє фінансування допомогли підтримати макроекономічну та фінансову стабільність. У першому кварталі 2024-го реальний ВВП зріс на 6,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, інфляція в липні залишалася низькою на рівні 5,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а валові міжнародні резерви станом на 1 вересня становили 42,3 мільярда доларів», – йдеться у звіті фонду.

Як інформували, у березні 2024 року Україна отримала четвертий транш фінансування на $880 мільйонів від Міжнародного валютного фонду в межах програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus