USD 40.65 40.97
  • USD 40.65 40.97
  • EUR 40.85 41.30
  • PLN 10.00 10.25

«Ухвалено важливі для України резолюції», – Ірина Констанкевич про результати літньої сесії ПАРЄ

2 Липня 2024 06:20
Протягом минулого тижня у сесійній залі Парламентської асамблеї Ради Європи було ухвалено низку важливих та результативних для України резолюцій.

«Обрали генсека ПАРЄ, в якого першим пунктом у програмі – мирна і суверенна Україна, показали один з головних статутних органів Ради Європи студентам з рідного ВНУ імені Лесі Українки, поспілкувалися з Постпредом України при РЄ Борисом Тарасюком, взяли участь у сайд-івентах стосовно полонених медійників, депортованих українських дітей, показали фільм про те, як Росія краде нашу культуру, та те, як рашисти знущаються з наших громадян у полоні. (Парламентарі з Європи плакали від свідчень про жахливі тортури, яких зазнають наші військові і цивільні у рашистському полоні). А головне – ухвалили багато важливих резолюцій», – пише у підсумках член постійної делегації України в ПАРЄ Ірина Констанкевич.
Зокрема парламентарі ухвалили:

- резолюцію «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру», яка визнає геноцидні дії російської федерації для знищення української культури;

- резолюцію «Терміновий заклик до Європи та її партнерів: передбачити негайні та довгострокові політичні рішення для підтримки переміщених осіб з України», яка закликає до посилення політичної підтримки та надання необхідного фінансування для реалізації політики внутрішнього переміщення в Україні, окрім того, Асамблея підкреслює важливість створення можливостей для переміщених осіб в Україні зберігати і розвивати свою культурну спадщину;

- резолюцію «Правові та правозахисні аспекти агресії російської федерації проти України», яка, зокрема, містить заклик до створення спецтрибуналу за злочини російської агресії;

- резолюцію «Роль санкцій у протидії агресивній війні Російської Федерації проти України», яка, зокрема, закликає до подальшого тиску на російських виробників зброї та пропагандистів, а також до створення прозорого міжнародного компенсаційного механізму для постраждалих у війні та на відбудову України.
Також українська делегація разом з Міністерством закордонних справ України презентувала проєкт віртуальної реальності «Жити війною» та виставку «Листівки з України» про українську культурну спадщину, яку знищили росіяни. Цими проєктами українські парламентарі дали змогу європейській спільноті відчути реалії війни.

Читати ще: «Пограбування українських музеїв – це найбільша крадіжка предметів миистецтва з часів Другої світової війни», – народна депутатка Ірина Констанкевич

На майданчиках сесії українська делегація провела два потужні представницькі заходи. На сайт-івенті, присвяченому полоненим Росією українським медійникам «Журналісти мають значення: Заклик до звільнення українських журналістів, утримуваних у полоні російською федерацією», обговорювали та напрацьовували механізми залучення ПАРЄ до допомоги Україні у важкому питанні звільнення та повернення з полону додому журналістів.

Читати ще: «Світ має чути Україну», – народна депутатка з Волині про міжнародну роботу

Також відбувся офіційний запуск платформи щодо становища українських дітей, яка об'єднає парламентарів 46 країн-членів Ради Європи, представників країн-спостерігачів та кожного комітету ПАРЄ. Ця платформа стане важливим майданчиком для спільної роботи над питаннями, що стосуються всіх українських дітей, які постраждали від війни.

Її головна мета – надання підтримки українській владі та міжнародним організаціям у визначенні найшвидших способів ідентифікації та сприяння ефективному пошуку дітей, з доступом до максимально можливої інформації про їхню ідентифікацію та умови депортації або примусового переміщення в Росію.
Під час заходів українська делегація демонструвала фільм виробництва телеканалу «Суспільне Культура» «Велика російська брехня: як Росія краде історію» із серії документальних фільмів, які демонструють тяглість впливу так званої російської «культурної дипломатії» як реального інструменту пропаганди, зокрема у сферах історії, кіно, літератури, спорту, медіа та мистецтва.

Усім ухваленим рішенням передувала напружена, вагома робота парламентарів у комітетах Асамблеї протягом тижня сесії.

Українська парламентська делегація вже розпочала активну підготовку до наступної сесії ПАРЄ, яка відбудеться восени з 30 вересня до 4 жовтня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus