USD 40.70 41.00
  • USD 40.70 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

Угода, що звільняє від в’язниці: Ассанж визнав провину в оприлюдненні військових таємниць США

26 Червня 2024 09:32
Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж визнав себе винним в отриманні та оприлюдненні військових таємниць США, уклавши угоду з прокурорами Міністерства юстиції Штатів, яка гарантує йому свободу й завершує тривалу юридичну тяганину.

Про це передає Укрінформ з посиланням на АР.

Австралієць Ассанж виголосив своє визнання провини в середу вранці у федеральному суді в Сайпані – столиці Північних Маріанських островів (територія в Тихому океані, підконтрольна США, що розташована неподалік від Австралії).

Угода вимагає від інтернет-видавця визнати себе винним в одному кримінальному злочині й водночас дозволяє йому повернутися до Австралії без ув’язнення в американській в’язниці.

Суд засудив його до п’яти років, які він уже провів за ґратами у Великій Британії, борючись проти екстрадиції до США за звинуваченням у шпигунстві, що могло призвести до тривалого тюремного ув’язнення. Доти він сім років переховувався в посольстві Еквадору в Лондоні.

Ассанж прилетів з Великої Британії чартерним літаком у супроводі членів своєї юридичної команди й австралійських чиновників і дипломатів.

Як повідомляли, 24 червня Ассанж покинув лондонську в’язницю, де він провів останні п’ять років, – його звільнили під заставу під час таємного слухання минулого тижня.

Джуліан Ассанж – австралійський інтернет-журналіст і телеведучий. Він заснував сайт WikiLeaks, де оприлюднив безліч надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, воєнні злочини та дипломатичні таємниці кількох держав.

Ассанжу висунуто 18 обвинувачень, зокрема у змові з метою зламу урядових комп’ютерів та порушенні закону про шпигунство. У Сполучених Штатах йому загрожувало до 175 років в’язниці за обвинуваченням у шпигунстві.

Його затримали у Великій Британії у квітні 2019 року в будівлі посольства Еквадору в Лондоні. Він переховувався там від 2012 року, намагаючись уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні (згодом влада Швеції закрила цю справу).

У травні 2019 року американська влада висунула Ассанжу звинувачення, за якими йому загрожує до 175 років вʼязниці. Ассанжа розшукують у звʼязку з публікацією тисяч секретних документів. США заявляють, що витік інформації – це порушення закону і загроза життю людей. Ассанжу висунули звинувачення за 18 пунктами, зокрема у змові з метою зламу систем даних військових баз США для отримання конфіденційної інформації, що стосується воєн в Афганістані та Іраку.

Адвокати Ассанжа стверджують, що їхній підзахисний діяв як журналіст і мав право опублікувати документи, які викривають воєнні правопорушення США в Іраку й Афганістані.

У квітні 2019 року влада Еквадору позбавила Ассанжа політичного притулку. Його заарештувала британська поліція, і йому довелося покинути посольство. Тоді ж британська поліція заарештувала його. 4 січня 2021 року Центральний кримінальний суд Лондону відмовив в екстрадиції Ассанжа до США через побоювання за його психічне здоровʼя. Суддя пояснила, що Джуліан має симптоми депресії та схильність до суїциду. Проте у грудні 2021 року лондонський суд дозволив екстрадувати Ассанжа до США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus