USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

Учені знайшли «зброю» проти стійкості до антибіотиків, яка може подолати малярію

3 Липня 2023 06:19
У США вчені відкрили природний антибіотик, який може розв’язати проблему стійкості до антибіотиків, а також допомогти подолати малярію.

Йдеться про антибіотик арсинотрицин (АСТ) з миш’яком у складі, який відкрила команда з Медичного коледжу Герберта Вертгейма Міжнародного університету Флориди, повідомляє УП. Життя з посиланням на MedicalXpress.

Медики використовуватимуть арсинотрицин для боротьби зі зростанням кількості стійких до антибіотиків бактерій.

У співпраці з дослідниками малярії у Коледжі мистецтв, науки та освіти науковці дійшли висновку, що цей препарат може зупинити передавання смертельної хвороби малярії. Дослідження опублікували в журналі Microorganisms.

Лабораторні випробування довели, що АСТ, який містить миш’як, ефективно бореться з найвідомішими бактеріями, зокрема кишковою паличкою та мікобактеріями, що провокують туберкульоз.

Малярія поширюється через комарів. Коли комаха кусає хворого, паразити в його крові інфікують комара, і він заражає малярією інших людей.

Вчені виявили, що АСТ запобігає переданню збудника малярії Plasmodium falciparum від людини до комара, на відміну від інших відомих протималярійних препаратів.

«Сучасні протималярійні препарати не повністю зупиняють передавання малярії, а це означає, що пацієнти можуть продовжувати інфікувати комарів, перш ніж одужають», – сказав провідний автор дослідження, доцент кафедри клітинної біології та фармакології Масафумі Йошинага.

Хоч АСТ містить миш'як – неймовірно токсичну і смертельну отруту – він не є чистим миш'яком.

Читати ще: ВООЗ уперше схвалила вакцину проти малярії для дітей

Також з початку 1900-х років ліки на основі миш'яку використовують для безпечного лікування та профілактики багатьох захворювань.

Коли АСТ випробували на клітинах печінки, нирок і кишківника, антибіотик знищував малярійного паразита, що переховувався в клітинах людини, але не пошкоджував самі клітини.

Вчені сподіваються, що їхнє відкриття сприятиме розробці ефективніших препаратів для лікування малярії.

«Розробка нових потужних багатоступеневих препаратів є вкрай важливою для забезпечення ліквідації малярії та її викорінення. Ми виявили, що АСТ є перспективною сполукою для розробки нового класу потужних багатоступеневих протималярійних препаратів», – додав Масафумі Йошинага.

Щороку у світі реєструють 240 мільйонів випадків захворювання на малярію, більшість з яких припадає на Африку. В Україні ця недуга також трапляється – її здебільшого завозять з тропіків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus