USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

Учені знайшли загублений континент, який утворився 60 мільйонів років тому

Сьогодні 00:17
Дослідники знайшли загублений континент глибоко в південному рукаві Північного Льодовитого океану, який утворився 60 мільйонів років тому. Вчені з британського Університету Дербі випадково виявили 250-мильну ділянку суші під протокою Девіса між Канадою та Гренландією під час вивчення тектонічних рухів плит у цій місцевості.

Про це пише УНІАН з посиланням на dailymail.

«Новознайдений протомікроконтинент протоки Девіса – тектонічний блок, який відокремився від континенту, – утворився в результаті тривалого періоду розколів і поширення морського дна між Гренландією та Північною Америкою», – пояснили дослідники.

Команда вчених висловила припущення, що протомікроконтинент відокремився від Гренландії після того, як близько 118 мільйонів років тому тектонічний розлом між цією країною та Канадою розділив її надвоє.

«Рифтинг і утворення мікроконтинентів є абсолютно постійними явищами – з кожним землетрусом ми, можливо, працюємо над наступним відокремленням мікроконтинентів. Мета нашої роботи – зрозуміти їх формування досить добре, щоб передбачити цю майбутню еволюцію», – підкреслив доктор Джордан Фетхен.

Читати ще: В Італії археологи віднайшли мармурову підлогу затопленої римської вілли

Також вчені виявили новий мікроконтинент за допомогою комбінації даних про товщину кори з гравітаційних карт, даних сейсмічного відбиття та тектонічного моделювання плит. Гравітаційні карти містять інформацію про щільність гірських порід, глибину залягання і розподіл порід-джерел аномалій.

Науковці зосередилися на тому, як сформувалася аномалія земної кори, створивши реконструкцію тектонічних рухів, що тривали приблизно 30 мільйонів років.

«Методи картографування дозволили відстежити, як змінювалися рухи морського дна протягом мільйонів років, і виявити ізольовану ділянку відносно товстої континентальної кори, яка була відокремлена від Гренландії під час нещодавно визнаної фази розширення (зі сходу на захід) вздовж Західної Гренландії», – йдеться в дослідженні.

Читати ще: Учені частково розшифрували напис на знайденій в Іспанії стародавній бронзовій руці

Учені зазначають, що протока Девіса є однією з найбільших концентрацій відомих розломних структур з чітко вираженими змінами в русі плит, що можуть допомогти зрозуміти, як формуються мікроконтиненти.

Дослідники висловили сподівання, що їхнє відкриття допоможе зрозуміти, як формуються інші протомікроконтиненти по всьому світу, серед яких і мікроконтинент Ян-Маєн на північному сході Ісландії та пагорб Гульден-Драак поблизу узбережжя Західної Австралії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus