USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Учені з’ясували, яким чином гренландські акули живуть понад 500 років

Сьогодні 00:32
Міжнародна група вчених з’ясовувала важливий фактор довголіття гренландських акул (Somniosus microcephalus), здатних прожити від 270 до 500 і більше років. Дослідження представили на щорічній конференції Товариства експериментальної біології у Празі.

Раніше вважали, що такий термін життя зумовлений холодним середовищем проживання акул та їхньою низькою активністю. Однак фактори, що лежать в основі тривалості існування цих тварин, виявилися набагато складнішими, пишуть Novosti-n.

Команда зосередилася на метаболічних процесах в організмі цих хижих риб. Дослідники провели ферментні аналізи на зразках збереженої м’язової тканини гренландських акул. Вони виміряли метаболічну активність ферментів за допомогою спектрофотометра в діапазоні різних вікових груп особин і температур довкілля.

Читати ще: Вчені відкрили новий вид котячих акул

Виявилося, що у гренландських акул метаболічна активність у м’язах практично не змінюється з часом, що може відігравати ключову роль в їхньому довголітті.

Результати цього дослідження також засвідчили, що метаболічні ферменти гренландської акули діють значно активніше за вищих температур.

«Це говорить про те, що метаболізм червоних м’язів акули не пристосований спеціально до полярної температури», – зазначили дослідники.

«Інакше ми б очікували побачити меншу різницю в активності, пов’язану з температурою», – уточнив провідний автор дослідження, аспірант Манчестерського університету Еван Кемпліссон.

Читати ще: Більша частина рифових акул і скатів може вимерти. Дослідження

У світі, де клімат швидко змінюється, довгоживучі види, які менш здатні адаптуватися, можуть опинитися під найбільшою загрозою вимирання, зазначили фахівці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus