USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.65
  • PLN 10.50 10.63

Учені з’ясували, як довго Земля залишиться придатною для життя

26 Вересня 2024 00:32
Американські вчені з Чиказького університету дізналися час, протягом якого наша планета збереже умови для існування життя. Згідно з їхніми висновками, до ймовірного кінця світу залишилося близько 2 млрд років.

Дослідження опубліковано на порталі нерецензованих наукових матеріалів arXiv, передає Т4.

Заселеність Землі залежить від Сонця. Як показали попередні дослідження, протягом наступного мільярда років світність зірки поступово збільшуватиметься. Це відбувається через ущільнення її ядра в міру перетворення водню на гелій.

Будь-яке збільшення світності Сонця може мати виражений ефект на Землі. Екологічні цикли, такі як цикли вуглецю, азоту і фосфору, підтримують біосферу планети. Коли Сонце стає яскравішим, воно починає впливати на ці процеси, включно з карбонатно-силікатним циклом, який стримує накопичення вуглекислого газу в атмосфері.

Передбачалося, що протягом наступного мільярда років Сонце порушить цей цикл, що призведе до зниження рівня вуглекислого газу. Оскільки рослини залежать від вуглецю, різке падіння означає, що складне наземне життя припинить своє існування.

Але, як показали нові розрахунки за допомогою комп’ютерного моделювання, рівень вуглецю в атмосфері Землі залишиться придатним для рослин у наступні 1,6-1,86 млрд років.

Після цього має відбутися перехід до вологого та спекотного парникового клімату через нагрівання планети. Зрештою рослинність погубить не дефіцит вуглекислого газу, а надто висока температура на поверхні.

Але наслідки на цьому не закінчаться. У міру того як верхня атмосфера Землі ставатиме більш насиченою водяною парою, ультрафіолетова енергія Сонця почне розщеплювати воду, забираючи водень у космос. Планета буде необоротно втрачати запаси води.

Учені зазначили, що їхнє відкриття вказує на більш тривалий період існування біосфери. Це означає, що населених екзопланет у Всесвіті має бути більше, ніж передбачалося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus