USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Учені з'ясували, чому їжа в літаках така несмачна

19 Червня 2024 00:36
Учені з'ясували, чому їжа в літаках так погано смакує.

Через сухість повітря в салоні літака людина відчуває зневоднення, яке зменшує кожну краплю вологи, необхідну носовим і бронхіальним шляхам. Саме тому наші відчуття смаку і запаху так різко змінюються під час польоту, повідомляє ТСН з посиланням на Food & Wine.

На додачу до зневоднення, підвищений тиск повітря та рівень шуму у 80 децибел і більше також несприятливо впливають на ці органи чуття.

Під час польоту, коли літак набирає крейсерську висоту, половина повітря, яким ми дихаємо, надходить з атмосфери, крізь яку летить літак, а інша половина – це відфільтроване повітря. Це означає, що повітря в салоні літака сухе з рівнем вологості близько 12%.

Читати ще: Учені відкрили ферменти, які можуть зробити кров будь-якої групи універсальною для переливання

На висоті польоту наші відчуття смаку та нюху змінюються, і з цим нічого не вдієш. І хоча ви, можливо, зможете відчути смак деяких речей, він, найімовірніше, буде не таким, як на землі.

Наприклад, солоний і солодкий смаки особливо слабшають на великих висотах – тому, щоб достукатися до ваших органів чуття, їжа, яку ви отримуєте в літаку, буде містити приблизно на 20% більше солі в пікантній страві, ніж зазвичай, і приблизно на стільки ж або більше цукру в десерті.

Про це свідчить нещодавнє інтерв'ю New York Post з Чарльзом Спенсом, експериментальним психологом з англійського Оксфордського університету, який вивчає, як певне середовище та звуки впливають на смакові відчуття. Однак він також поділився, що носіння навушників з шумозаглушенням може насправді покращити смак їжі та напоїв у повітрі.

2011 року відомий німецький Інститут Фраунгофера провів дослідження, в якому «бортпровідники» сиділи на тісних сидіннях у барокамері, яку було створено для імітації низького тиску повітря в салоні літака на висоті 9 км.

Авіакомпанія Lufthansa, що замовила дослідження, надала учасникам їжу, яку вони їли в оточенні 80-децибельного гулу авіаційних двигунів, а їхні крісла вібрували, імітуючи турбулентність.

Дослідження показало, що смаки, описані як гіркий, кислий і гострий, були тими смаками, які зберігалися під час польоту. Томатний сік також виявився несприйнятливим до втрати смаку в небі.

Читати ще: Вчені з'ясували, що робить людей «совами»

Інші тести показали, що один набір смаків, який, здається, залишається незмінним під час зміни висоти – це умамі, що є пікантним основним смаком японської кухні, наприклад, соєвих соусів, якиторі та місо. Можливо, це пов'язано з тим, що страви з умамі зазвичай мають вищий рівень натрію.

«Якби не нудьга, яку багато хто відчуває під час польоту, найкращою рекомендацією завжди була б їжа на землі, – каже Спенс. – Але якщо ви хочете пристойно поїсти в небі, обирайте щось гостре або солоне, наприклад, мексиканську їжу чи суші. Все, що має смак умамі, тобто сир пармезан, гриби, помідори тощо, і, звичайно ж, випити криваву мері, враховуючи подвійну дозу умамі чи з помідорів, чи з вустерширського соусу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus