USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.00 41.45
  • PLN 10.35 10.53

Учені визначили вік, коли людський організм починає старіти

Сьогодні 00:15
Чи ви коли-небудь замислювалися, чому та як ми старіємо? Вчені зі Стенфордського університету (Каліфорнія, США) виявили, що це не поступовий процес, а два "стрибки", які відбуваються у певний період життя, коли людині виповнюється 44 та 60 років.

Результати дослідження, які опублікували у науковому журналі Nature Aging, свідчать, що людський організм змінюється на молекулярному рівні, і ці зміни відбуваються вже у середньому віці, з посиланням на Washington Post пише Українська правда Життя.

"Очевидно, що ви змінюєтеся протягом усього свого життя. Але є два основні періоди, коли відбувається багато змін: один – коли людям близько 45 років, і інший – коли їм близько 60", – розповів Майкл Снайдер, генетик зі Стенфордського університету.

У дослідженні брали участь понад 100 здорових людей різного етнічного походження віком від 25 до 75 років. У них взяли мазки з ротової порожнини, носа та шкіри, а також зразки крові та калу. За учасниками спостерігали близько двох років.

Вчені проаналізували понад 135 тисяч різних молекул і мікробів, які пов'язані з серцево-судинною та імунною системами, метаболізмом, шкірою і м'язами. Аналіз показав, що 81% молекул кількісно змінилися у тих людей, яким було за 40 і за 60.

Вчені виявили зміни, які були однаковими для обох груп. Вони були пов’язані із серцево-судинними захворюваннями, метаболізмом кофеїну, станом шкіри та м'язів.

Водночас відшукали й певні відмінності. Наприклад, в учасників, яким було близько 40 років, помітні зміни спостерігали в молекулах, пов'язаних з метаболізмом алкоголю і ліпідів (або жирів). У тих, кому за 60, – у молекулах, пов'язаних з імунною регуляцією, функцією нирок і метаболізмом вуглеводів.

Читати ще: Компанія Маска вживила мозковий чип другому пацієнту

Майкл Снайдер зауважив, що виявлені зміни у 60-річному віці не є несподіванкою, адже багато вікових захворювань починають проявлятися саме у цьому періоді.

Натомість зміни у 40-річних спочатку здивували команду дослідників. Вчені відкинули ймовірність того, що їх можна пояснити настанням менопаузи або перименопаузи (стадія перед менопаузою, коли менструації ще є, але вони стають нерегулярними – ред.) у жінок, адже зміни виявляли й у чоловіків.

Попри це, дослідники так і не з’ясували, чому молекули у нашому організмі змінюються. Натомість наголошують, що людям середнього віку слід приділити особливу увагу їхньому здоров’ю.

"До прикладу, якщо ви знаєте, що ваш вуглеводний обмін порушений, то ви можете цьому зарадити – змінити свій раціон і здорово харчуватися", – зазначив Снайдер.

За словами науковців, зосередження уваги на молекулярних змінах може "дати ключ" до розуміння, чому виникають вікові захворювання. Але зазначають, що ще рано говорити про те, як саме ці зміни пов’язані зі старінням.

"Коли люди старіють, молекули в організмі змінюються. Однак ми поки не знаємо, що їх провокує. Результати дослідження доводять, що на це впливає спосіб життя людини. Тому після 40 років вчені радять звернути увагу на свій раціон, займатися фізичними вправами, адже у цьому віці організм починає змінюватися", – пояснив Сяотао Шен, комп'ютерний біолог з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі.

Однак потрібно провести триваліші дослідження з більшою кількістю учасників, щоб краще зрозуміти, як молекулярні зміни впливають на функціонування різних систем організму, захворюваність та смертність. Окрім того, варто з’ясувати, що їх спричиняє.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus