USD 41.20 41.52
  • USD 41.20 41.52
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.80 10.95

Учені виявили качкодзьобого динозавра з величезним носом

25 Вересня 2024 00:36
Нещодавно описаний качкодзьобий динозавр, якого знайшли у Мексиці, має епічний ніс, який може змагатися зі шнобелем Йоші з Super Mario World.

Динозавр, названий Coahuilasaurus lipani на честь регіону, де його знайшли, і племені апачів Ліпані, що там мешкає, також має унікальні зубоподібні шипи, які виступають із піднебіння. Ці шипи, можливо, він використовував для поїдання грубих і деревних рослин у тропічних лісах 73 мільйони років тому, пише УНІАН з посиланням на LiveScience.

Палеонтологи вперше виявили частковий череп C. lipani в 1980-х роках у басейні Паррас, але раніше описували його як інший рід. У новому дослідженні, опублікованому в журналі Diversity, дослідники ще раз поглянули на залишки, які зберігалися в колекціях Національного автономного університету Мексики з моменту його виявлення. Нові методи аналізу дозволили їм перекласифікувати викопне.

Читати ще: Знайшли нового динозавра з рогами замість брів і 200 зубами

Провідна авторка дослідження і палеонтолог з Benemérita Escuela Normal de Coahuila Клаудія Серрано була присутня при першому описі зразка 2006 року.

«Коли ми знову почали працювати з матеріалом, то вирішили, що це інше, – сказала Серрано. – Ми стали набагато краще описувати ці речі».

Хоча частковий череп складається тільки з морди динозавра, ця частина корисна для визначення відмінностей між видами, подібно до того, як дзьоб може багато розповісти про птаха загалом. Гострий кут морди динозавра був ключем до диференціації C. lipani від інших видів. Вчені також виявили виразні зубоподібні виступи, що виступають з піднебіння, які не були підкреслені в попередньому аналізі.

Читати ще: Перші «теплокровні» динозаври могли з’явитися 180 мільйонів років тому, – вчені

Ці виступи можуть означати, що C. lipani спеціалізувався на поїданні жорстких рослин, таких як пальми, які процвітали в тропічних умовах пізнього крейдяного періоду, коли жив великоносий динозавр, близько 73 мільйонів років тому. Качконосі динозаври, також відомі як корови крейдяного періоду, бродили лісами Мексики в той час, коли рівень моря був вищим, а температура – теплішою. Серрано оцінює, що вони були близько восьми метрів завдовжки, або розміром із два седани.

Читати ще: Учені знайшли скамʼянілість динозавра, схожого на фентезійних драконів

Це відкриття поповнює список динозаврів, які є унікальними для Мексики, каже Серрано. Такі відкриття, як-от C. lipani та інші специфічні для Мексики види, почали спростовувати припущення про те, що види динозаврів були широко розповсюджені. Великі тварини зазвичай мають великі ареали проживання – це стосується бізонів, які раніше бродили від Канади до Мексики. Але окремі види динозаврів, мабуть, мали відносно невеликі ареали проживання.

Відмінності в кліматі, географічні бар'єри або, можливо, щось у способах розмноження динозаврів могли сприяти їхньому невеликому ареалу проживання, але палеонтологи досі не зовсім розуміють, чому вони дотримувалися однієї території, зазначила Серрано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus