USD 41.15 41.48
  • USD 41.15 41.48
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.66 10.80

Учені вперше зробили повну карту нейронних звʼязків головного мозку тварини – нею можна мандрувати, як у Google Maps

Сьогодні 00:19
Учені вперше зробили повну карту нейронних звʼязків головного мозку тварини – це виявилася фруктова муха дрозофіла. Тепер цією картою можна мандрувати, як у Google Maps – вона допоможе вивчати людський мозок.

Про це пише Бабель із посиланням на BBC.

Тепер вчені, які досліджують мозок мухи, вперше визначили розташування, форму та зʼєднання кожної окремої з його 130 000 клітин і 50 мільйонів зʼєднань. Це найдетальніший аналіз мозку дорослої тварини, який коли-небудь проводили. Він допоможе зрозуміти й мозок людини – його звʼязки і те, як сигнали проходять через систему, яка дозволяє обробляти інформацію, щоб розпізнати обличчя, щоб чути голоси й перетворювати почуте на електричні сигнали.

Читати ще: Плодові мушки розумніші, ніж про них думають: вчені дослідили, як вони шукають їжу

Схему розробили, розрізавши мозок мухи за допомогою мікроскопічної тертки для сиру, сфотографувавши кожну з семи тисяч скибочок. Потім знімки зводили. Тоді вчені використали штучний інтелект, щоб витягнути форми та звʼязки всіх нейронів. Але він не спрацював ідеально – дослідникам довелося виправити понад три мільйони помилок вручну. Проте це була лише половина роботи – карта не мала сенсу без пояснень звʼязків нейронів.

У журналі Nature вчені опублікували зображення карти нейронних звʼязків головного мозку тварини. Дослідники змогли ідентифікувати окремі схеми для багатьох окремих функцій і показати, як вони зʼєднані. Наприклад, нейрони, повʼязані з рухом, розташовані в основі мозку, тоді як нейрони, що обробляють побачене, – збоку.

Читати ще : Вчені створили ШІ-карту мозку: вона може допомогти розкрити таємниці хвороби Альцгеймера та аутизму

«Це допоможе дослідникам, які намагаються краще зрозуміти, як працює здоровий мозок. Ми сподіваємося, що в майбутньому можна буде порівняти, що відбувається, коли в нашому мозку щось іде не так», – сказала одна з керівниць проєкту з Принстонського університету доктор Мала Мурті.

Дослідники за допомогою новоствореної карти вже пояснили, чому людям так складно вбити муху. Схеми зору мух визначають, звідки йде загроза, і передають сигнал ніжкам. Тож комахи стрибають убік від загрози буквально ще до того, як встигнуть подумати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus