USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.55
  • PLN 10.50 10.70

Учені створили «живий пластик», який самознищується після застосування

Сьогодні 00:18
Учені створили новий пластик, який розкладається у процесі компостування лише за місяць.

Про це пише ТСН з посиланням на Science Alert.

Цю перспективну технологію стали створювати після того, як у 2016 році на заводі з переробки відходів у Японії виявили дивовижні бактерії, що «пожирають» пластик. Як виявилося, ці мікроорганізми в процесі життєдіяльності виробляють білок, що руйнує пластикові відходи.

За вісім років вчені виявили кілька інших видів бактерій, які виробляли схожі ферменти, що роблять пластик зручним для перетравлення мікроорганізмами. На основі цих природних білків вдалося створити ще більш «ненажерливі» синтетичні версії ферментів.

Читати ще: У Greenpeace заявили, що переробка пластику робить його токсичнішим

Китайські дослідники під керівництвом біолога-синтетика Ченьван Тана з'ясували, як «запікати» спори бактерій, які виділяють ці ферменти, у самій структурі пластику на основі полікапролактону. Таким чином, коли поверхня пластику почне розкладатися під впливом фізичних умов середовища, звільнені спори проростуть і з'їдять його, завершивши утилізацію.

«Живий пластик залишався стабільним під час замочування в газованці протягом 60 днів, що передбачає його потенційне використання як пакувального матеріалу», – розповіли вчені.

Читати ще: В ООН заявили про критичне забруднення водойм пластиком

Хоча дослідження створило лише концепцію «живого пластику» і поки не має практичного застосування, в недалекому майбутньому такий підхід до пакування дозволить розв’язати проблему забруднення пластиком у масштабах планети.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus