USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.70
  • PLN 10.25 10.50

Учені створили капсулу, яка відстежує життєві показники людини та оцінює якість сну

21 Листопада 2023 00:24
Учені з Массачусетського технологічного інституту університету Західної Вірджинії розробили капсулу, яка під час перебування у шлунково-кишковому тракті здатна відстежувати життєві показники людини.

Як повідомляє Массачусетський технологічний інститут, капсула, яку пацієнт має проковтнути, розміром зі звичайну таблетку. Вона містить дві маленькі батареї та бездротову антену, яка передає дані на зовнішній пристрій, наприклад, ноутбук, пише УП. Життя.

Капсула використовує акселерометр для вимірювання частоти дихання та серцевих скорочень пацієнта. За словами дослідників, застосування такого пристрою під час сну може бути корисним для діагностики апное (розлад, при якому під час сну відбувається багаторазова зупинка дихальної функції) та відстеження інших ризиків, пов'язаних з диханням: астми чи хронічного обструктивного захворювання легень.

Також за допомогою капсули можна буде виявляти передозування опіоїдами у людей з високим ризиком.

«Шлунок зазвичай подає одні з найточніших сигналів, адже він розташований поблизу серця та легенів», – каже Джованні Траверсо, старший автор дослідження, професор Массачусетського технологічного інституту.

Читати ще: Нестача сну загрожує психічному здоров’ю 78% дорослих. Дослідження

За словами вчених, у 10 учасників тестування капсули не спостерігали жодних побічних ефектів: вона безпечно проходила через травний тракт.

Досі для діагностики розладів сну, зокрема апное, пацієнтам доводилося проводити ніч у лабораторії сну, де їх підключали до різних давачів і моніторів. Тепер цей процес буде значно простішим, кажуть науковці.

Читати ще: ВООЗ оголосила самотність глобальною загрозою: рівноцінна викурюванню 15 сигарет на день

За останнє десятиліття вчені розробили низку давачів ковтання, які можна використовувати для моніторингу життєво важливих показників і діагностики розладів або уповільнення шлунково-кишкового тракту, захворювання кишківника тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus