USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.77 10.92

Учені плетуть штучне павутиння, яке зможе лікувати хронічні рани. Дослідження

26 Вересня 2024 23:42
Науковці створили штучний павутинний шовк, який, за їхніми словами, можна використовувати для виготовлення дуже міцних бинтів, аби лікувати хронічні рани. Такі бинти розробили дослідники з Нанкінського технологічного університету в Китаї.

Про це пише УНІАН з посиланням на The Independent.

Шовкові бинти легко піддають прядінню завдяки 3D-друку, а також є досить стабільними, аби покращити лікування певних захворювань.

Зокрема в межах дослідження команда вчених протестувала нові перев'язувальні матеріали на мишах з дегенеративним захворюванням суглобів та хронічними ранами, які були спричинені діабетом та які зажили швидше, ніж під час використання звичайних пов'язок.

Читати ще: Вчені розробили технологію 3D-друку всередині людського тіла: як це працює

«Нові шовкові пов'язки біосумісні та біологічно розкладаються. Ми вважаємо, що штучний павутинний шовк, заснований на точній стратегії прядіння, забезпечить високоефективний спосіб конструювання та модуляції наступного покоління розумних матеріалів», – розповіли дослідники.

У The Independent нагадали, що павутиння для лікування ран використовували ще в Стародавньому Римі, але його застосування в медицині не є практичним у великих масштабах.

«Це пов'язано з тим, що, на відміну від шовку з шовкопряда, збір павутинного шовку, як відомо, є складним через територіальну природу павукоподібних. Використання павутинного шовку природного походження також збільшує ризик бактеріального забруднення», – йдеться у дослідженні 2021 року, яке опубліковано в журналі Cell Press.

Читати ще: Вчені знайшли білок, який швидко загоює будь-які рани

За словами професора з Орхуського університету Тріне Більде, павутинний шовк завжди викликав захоплення та має майже моральний статус.

«Це один з тих міфів, який, здається, став усталеним завдяки вірі, а не сильній емпіричній підтримці», – наголошує професор.

Читати ще: Вчені створили 3D-кров: як можна використовувати нову розробку

Завдяки цьому вчені почали розробляти штучний павутинний шовк для використання в медичних матеріалах наступного покоління, а сучасна технологія 3D-друку пропонує новий підхід до масового виробництва матеріалу.

«Відповідно до природного процесу прядіння павуків, ми повідомляємо про високоефективну стратегію прядіння, яка дозволяє масово виготовляти багатофункціональний штучний павутинний шовк у різних масштабах», – підкреслили науковці, які стоять за цим проривом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus