USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Учені частково розшифрували напис на знайденій в Іспанії стародавній бронзовій руці

Сьогодні 00:31
Співробітники Університету Країни Басків проаналізували напис на стародавній руці з бронзи, знайдений у північній частині Іспанії.

Про це повідомляє InfoRoom.

Археологи знайшли артефакт у 2021 році під час розкопок стоянки залізного віку поряд з руїнами замку Ірулега. Його вік вони оцінили у 2 100 років. На бронзовій руці був напис, зроблений вимерлою мовою.

Автори дослідження зробили припущення, що загадкові символи на артефакті є літерами однієї з ваксонських мов. Сучасним представником цього сімейства в Іспанії є мова басків. Перше слово вчені розшифрували як «соріонеке». У баскській мові його аналог звучить як «зоріонеко», що в буквальному перекладі означає «удача». Археологи вважають, що рука з бронзи виступала у ролі амулету. Її використовували для залучення удачі. Не виключено, що артефакт висів над входом до приміщення.

Читати ще: В Італії археологи віднайшли мармурову підлогу затопленої римської вілли

Світовій науці відомо лише кілька слів із мови племені ваксонів. Вони були виявлені на монетах. Знайдена поряд з руїнами замку Ірулега бронзова рук є найдавнішою писемною пам’яткою мови, яка стала основою для баскської.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus