USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.80 10.90

Учені б'ють на сполох через стрімке закислення світового океану

Сьогодні 06:43
Промислова цивілізація наблизила світовий океан до порушення сьомої планетарної межі.

Про це йдеться у звіті вчених про стан світових систем життєзабезпечення, пише The Guardian.

«Закислення океану наближається до критичного порогу. Воно становить дедалі більшу загрозу для морських екосистем», – ідеться в ньому.

Звіт Потсдамського інституту досліджень впливу клімату (PIK) ґрунтується на багаторічних роботах учених, які показують, що є 9 систем і процесів – так званих планетарних меж, які сприяють стабільності функцій життєзабезпечення планети. До теперішнього часу було перевищено пороги шести меж.

Читати ще: Світовий океан змінює колір через кліматичні зміни

Левке Цезар, кліматичний фізик з PIK і співавтор звіту, сказав, що є дві причини, через які рівні закислення океану викликають занепокоєння.

«Одна з них полягає в тому, що індикатор закислення океану наближається до порогу порушення безпечної межі», – сказав Цезар.

«По-друге, ... навіть ці поточні умови можуть бути проблематичними для різних морських організмів, що вказує на необхідність переоцінки того, які рівні насправді можна назвати безпечними», – пояснив він.

Науковець додав, що це означає, що будь-яке людське порушення довкілля не можна розглядати як окремі проблеми, тому що такий підхід ігнорує те, що компоненти системи Землі взаємодіють, утворюючи велику мережу, де зміни в одній сфері впливають на інші.

Читати ще: Температура поверхні світового океану досягла рекордного рівня, – вчені

Закислення океану – це явище підвищення кислотності (зниження pH) в океанській воді через поглинання атмосферного CO2. Цей процес веде до руйнування харчового ланцюга і знижує ефективність океану як життєво важливого поглинача вуглецю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
голова сільради Любо Показати IP Сьогодні 07:51
І що тепер нам робити, це ж кінець як далі жити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus