USD 40.60 41.00
  • USD 40.60 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

У Житомирській області понад сто людей мітингують під ТЦК після смерті військовозобов'язаного

5 Червня 2024 20:25
На Житомирщині натовп мітингує під ТЦК після смерті військовозобов’язаного. Жінки не вірять у версію ТЦК, що чоловік помер від епілепсії і стверджують, що його жорстоко побили.

Відповідні відео з’явилися у місцевих пабліках.

На кадрах видно, як обурені жінки стоять біля огорожі ТЦК, а декілька поліцейських намагаються їх втримати. Проте мітингувальниці прориваються на подвір’я військкомату і заходять у середину.
«У місті Баранівка біля приміщення ТЦК зібралися понад 100 місцевих жителів. Поліцейські забезпечували публічну безпеку та порядок. Ініціативна група громадян спілкувалася з представниками ТЦК», – розповіла заступниця начальника відділу комунікації Нацполіції в Житомирській області Іванна Сілецька в коментарі Укрінформу.

За її словами, грубих порушень правопорядку не зафіксовано.

Сьогодні стало відомо, що на Житомирщині 32-річний чоловік помер після візиту до ТЦК. У військкоматі стверджують, що чоловіка «схопив» епілептичний напад, спричинений тривалим вживанням алкоголю. Натомість родичі переконані – їхнього близького побили у військкоматі, адже в нього нібито потім побачили перелом кістки склепіння та черепа.

32-річного Сергія Ковальчука поховали 4 червня у Баранівці. Його 29 травня доправили до лікарні з множинними травмами у стані коми, а за кілька днів чоловік помер. Родина стверджує, що Сергія побили в місцевому райвідділі ТЦК та СП, однак військкомат це спростовує, пише ТСН.ua.

Рідні Сергія стверджують, що його побили в ТЦК

Як розповів батько померлого Микола Ковальчук, наприкінці травня до його сина приїхали представники ТЦК, а після цього Сергія 29 травня привезли до лікарні. Батько переконаний, що його «син вбитий і все», адже в нього були перелом кістки склепіння черепа.

«Його в лікарню 29 травня привезли. Ми не бачили, коли приїжджали вручати повістку, син жив окремо від нас. Знаємо, що о п’ятій ранку приїхали до нього з ТЦК. Добу його не було. Є друге відділення охорони, звідти його привезли. Ми об 11 ранку приїхали у Звягель, дитина моя вже була в реанімації. Три з половиною доби він був там», – розповів Микола Ковальчук у коментарі журналістам Суспільного.

Він зазначив, що рідні Сергія звернулися до поліції, і правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Батько померлого додав, що в ТЦК сказали, що Сергія не били, «це був епілептичний напад, бо син хворів на епілепсію». Микола наголосив, що домагатиметься справедливості.

Як розповіла тітка Сергія, вранці 30 травня біля церкви вона дізналася, що чоловіка побили.

«Кажуть, що його забрали в ТЦК, забрали до Видолочі і там його побили. Я одну людину, якої чоловік там працює, питаю, що там сталося, а вона каже: «Як, що сталося? Він випивав і його кинула епілепсія», – розповіла жінка.

Однак тітка померлого переконана, що тілесних ушкоджень Сергій зазнав аж ніяк не внаслідок епілепсії – в нього були побиті голова, щелепа та грудна клітка.

«А якщо вже епілепсія, то нащо ви його брали і чого ви допомоги не надали?» – зауважила жінка.

Зі свого боку жителька Баранівки Надія розповіла, що близько чотирьох днів тому до Сергія приїхали з повісткою і забрали його з дому.

«День його не було, о другій годині ночі його привезли до Видолочі. Ще чотири дні він у Звягелі побув в реанімації. Вже він мертвий був, тільки «дихав» апарат, він сам у комі був. Це такий у нас вже четвертий чи п’ятий за рахунком подібний випадок», – розповіла Надія.

Що про Сергія розповідають сусіди

За словами сусідів, Сергій жив сам, сезонно працював на місцевій пилорамі та підробляв, допомагаючи людям. Місцеві кажуть, що чоловік не був військовозобов’язаним, адже хворів на епілепсію.

«Хорошою людиною був, нікому із сусідів нічого поганого не зробив. Дуже шкода. Кажуть, що його вбили в ТЦК. Так-то ми не знаємо точно, але кажуть, що такі випадки вже були раніше. Ті, кажуть, повиживали, а цього вбили. Вся голова побита. Ми живемо через дорогу з його сестрою. Тут баба його жила, то він колись прибігав, то ми так його і знаємо», – розповіла сусідка Лідія.

В лікарні розповіли, в якому стані до них привезли Сергія

Як розповів завідувач відділення реанімації та інтенсивної терапії Звягельської лікарні Анатолій Бортник, Сергій надійшов до їхнього медзакладу вранці 29 травня, і одразу був госпіталізований. Чоловіка привезли каретою швидкої допомоги з Баранівки.

«Під час госпіталізації стан був вкрай важкий, хворий перебував у комі з діагнозом «закрита черепно-мозкова травма, лінійний перелом тім’яної кістки, правобічна внутрішньочерепна гематома, вогнищевий забій головного мозку, дифузний забій головного мозку, перелом нижньої щелепи, пневмонія, спричинена аспірацією їжі або блювотними масами. Хворого одразу відправили на оперування. Потім чотири дні він був на апараті штучної вентиляції легень у вкрай важкому стані», – розповів Бортник.

Сергій помер у лікарні 2 червня, не прийшовши до тями.

В ТЦК стверджують, що Ковальчук випивав і помер від епілепсії

Ввечері 4 червня Житомирський обласний ТЦК та СП спростував звинувачення у причетності працівників військкомату до смерті Ковальчука. В дописі на Facebook-сторінці центру комплектування стверджується, що Сергій помер внаслідок епілептичного нападу.

«28 травня 2024 року до 2-го відділу Звягельського РТЦК та СП доставили військовозобов’язаного Сергія К. для проходження ВЛК. Свідки зазначають, що чоловік декілька днів до цього зловживав алкоголем і був з ознаками легких травмувань. Вранці 29 травня чоловіка «схопив» епілептичний напад, спричинений тривалим вживанням алкоголю. Йому надали першу невідкладну медичну допомогу, викликали карету «швидкої». Слідчо-оперативна група на місці інциденту кваліфікувала подію як самокаліцтво», – йдеться в заяві ТЦК.

Там додали, що 2 червня «від отриманих під час епілептичного нападу травм» Сергій помер у лікарні. За заявою військкомату, слідчі, які проводили експертизу, повідомили, що на чоловіка «не чинилося жодного стороннього фізичного впливу».

За історію зі смертю Ковальчука взялася поліція

Речниця поліції Житомирській області Іванна Сілецька повідомила, що правоохоронці проводять у цій справі досудове розслідування. Наразі подію кваліфікують лише за 128 статтею «Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження».

«29 травня близько 14:10 до Звягельського районного відділу поліції від медиків надійшло повідомлення про ушпиталення 32-річного жителя міста Баранівка, якого доправили з одного з відділів Звягельського РТЦК та СП. Поліцейські одразу почали досудове розслідування з попередньою правовою кваліфікацією за статтею 128 Кримінального кодексу України «Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження». Нині триває подальше встановлення всіх обставин», – розповіла Сілецька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вафлотзеленський Показати IP 5 Червня 2024 21:03
Відстоюйте свої права і не бійтеся
вася Показати IP 6 Червня 2024 00:12
хай но кацап прийде побачимо як будуть мітингувати
Браво Показати IP 6 Червня 2024 11:03
ТЦК мають бути під цілодобовим наглядом.Винні мають бути покарані, садисти сидіии в тюрмі!
васі Показати IP 6 Червня 2024 15:28
*кацап* у Вас в голові.
вася до васі Показати IP 6 Червня 2024 17:59
я кацапа бачив чого і вам бажаю ждунам
Песиміст Показати IP 6 Червня 2024 17:18
Насправді всім пох… Ніякої реакції президента, міністрів, військових

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus