USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

У Єгипті виявили рештки невідомого кита віком 41 млн років

13 Серпня 2023 06:17
У Єгипті палеонтологи виявили вимерлий вид китів, який жив 41 млн років тому. Саме тоді предки китів тільки завершували перехід із суші в море.

Про це пише УП. Життя з посиланням на Science Alert.

Екземпляр знайшли в єгипетському оазисі Файюм на території заповідника Ваді-ель-Раян. Вид назвали на честь фараона Тутанхамона – Tutcetus rayanensis.

Зразок має довжину близько 2,5 м. Його маса сягає 187 кг. Це вид з сімейства китоподібних базилозаврид.

Станом на сьогодні нововиявлений кит є найменшим з цього сімейства, чиї представники жили суто у воді.
«Чудове відкриття, яке документує одну з перших фаз переходу до повністю водного способу життя», – сказав керівник групи дослідників Хешам Саллам з Американського університету в Каїрі про відкриття.

Він також додав, що базилозавриди розвинули риси, які схожі на риби. Це включає тіло, міцний хвіст, ласти і плавник. Водночас останні задні кінцівки цього виду, можливо, використовувалися для спарювання.

Читати ще: В Австралії ідентифікували новий вид стародавніх амфібій

Інший співавтор дослідження Ерік Зайфферт з Університету Південної Каліфорнії додав, що еоценові викопні місця в Західній пустелі Єгипту вже не перший рік є важливими для розуміння ранньої еволюції китів.

Сьогодні оазис Файюм за 150 км від Каїра – місце, де вчені вже встигли виявити сотні скам’янілостей найдавніших форм китів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus