USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У волинський музей передали знайдені старовинні жіночі прикраси

18 Липня 2024 22:10
Ковельський історичний музей поповнився новими експонатами. Це три жіночі прикраси давньоруського періоду: привіска, підвіска та перстень-печатка.

Про це в коментарі Суспільному розповіла головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз. З її слів, амулети та елементи було знайдено поблизу села Мельниця Ковельського району. Їх у колекцію музею передав луцький краєзнавець, науковець Геннадій Гулько.

Як зазначила Мирослава Мороз, привіска розміром 3,2х2 сантиметри у формі трапеції могла входити до набору амулетів. Ймовірно, ця прикраса – з VI-VII століть, адже її знайшли разом із пальчастою фібулою. Привіску виготовлено з латуні.

«Були думки щодо того, це черняхівська культура чи пеньківська. Але поспілкувавшись із науковцями й переглянувши наукові праці, все ж схиляємося до думки, що привіска належить до черняхівської культури», – сказала музейниця.
У верхній частині має отвір, до якого за допомогою круглого вушка прикріплений сегмент ланцюжка з перевитого дроту з петлями по обидва боки. З подібних деталей виготовляли здебільшого скроневі й нашийні жіночі прикраси, окремі з яких входили до наборів оберегів.

Читати ще: На Волині у полі знайшли давньоруський бронзовий перстень

Знайдена підвіска давньоруського періоду (приблизно ХІІ століття) має народну назву «Шумовичок», зазначила головна зберігачка фондів музею. Прикраса має кулясту форму, розтягнуту з чотирьох боків у кутах, а також заокруглені грані. У верхній частині розташоване заокруглене вушко для підвішування.

«Усередині кульки є маленький дзвіночок, який при коливанні виробу створює ефект легкого шуму. Нижня грань підвіски має прорізи та прикрашена рельєфними насічками у вигляді рисочок», – сказала Мирослава Мороз.
Такі брязкальця, або «бубонці», носили в складі намиста, але іноді прикріплювали до шийних гривень, інколи пришивали до головних уборів або вплітали у волосся на скронях. Використовували такі підвіски також як ґудзики: пришивали або підвішували до поясів, іноді ними обшивали спідниці та рукави жіночої сукні. Найчастіше такі підвіски носили жінки.

Зі слів Мирослави Мороз, перстень-печатка, ймовірно, дитячий. Він прикрашений стилізованим хрестом у вигляді квітки, вписаної у коло, має розмір 1,6х1,3 см.
Головна зберігачка фондів Ковельського історичного музею додала, що прикрасами жінки намагалися підкреслити індивідуальність, показати свій художній смак і майстерність, а іноді – вказати на матеріальне благополуччя родини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus