USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.58 41.80
  • PLN 10.40 10.70

У волинському музеї з'явилася ікона з фольги

Сьогодні 10:21
У Музеї Волинської ікони з’явився експонат із фольги «Богоматір Годувальниця». Його передала лучанка Жанна Карватська. Такі ікони називали «фолежними», тобто прикрашеними фольгою.

Про це повідомили на сторінці музею у Фейсбуці.

«Ікона наштовхнула на роздуми про необхідність збереження творів наївного мистецтва радянської епохи 1940 −1960-х рр., які кустарно виготовлялися в богоборчій державі, коли віруючі люди переважно не боролися з системою, а просто жили та вірили, прикрашаючи своє життя образами, які з любов’ю оздоблювали доступними на той час матеріалами», – йдеться в повідомленні.

Читати ще: З дитинства у творчості: волинська художниця розмалювала сільську хату

Домашня ікона того часу заслуговує на увагу, адже мала свої традиції виготовлення і декорування. Можна простежити, коли у майстрів з’явилася щільна фольга, а коли парафінові квіти та саморобні квіточки на дротяних ніжках, обмотаних гофрованим папером; фабричні штучні квіти та мішура або прикраси з дрібно нарізаного дроту, залитого епоксидною смолою.

За основу зображення бралися старі літографії, фотокопії картин на релігійну тему, що були чорно-білими або розфарбованими, рідше – писані іконки. Їх поміщали в центрі дерев’яного кіота та декорували різними матеріалами.
Читати ще: Дзвін, схований в озері, чудотворна ікона і відьми: легенди волинського храму

«Коштовний оклад» імітували з допомогою фольги певної щільності, а коли вона закінчувалася, використовували тонку фольгу з пачок чаю. Модернізація радянської молочної промисловості у 1960-ті роки, коли на підприємствах пляшки з молочними продуктами почали запечатувати фольгою різних кольорів, дала можливість кустарям використовувати щільну фольгу для окладів ікон. Саме така використана в оздоблені ікони «Богоматір Годувальниця».

Центральним образом є кольорова літографія – копія зображення «Мадонна із зеленою подушкою Андреа Солярі». Такі літографі на той час були поширені у Польщі.

«На жаль, ікони радянської епохи не були предметом зацікавленості музеїв, адже в експедиціях звертали увагу тільки на давні твори мистецтва, а наївна хатня ікона залишалася на горищах церков. У родинах такі ікони були дорогі для старшого покоління, а нащадки не бачать у старих образах, прикраси яких розвалюються, відклеюються та вицвітають, жодної художньої цінності», – зазначили музейники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus