USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У волинському музеї зберігається 400-літній манускрипт. Фото

8 Січня 2023 10:26
У Волинському краєзнавчому музеї зберігається рукописне Євангеліє, яке походить з Свято-Михайлівської церкви села Костюхнівка нинішнього Камінь-Каширського району.

Але написане воно було в іншому селі – в Куклах, яке вперше згадане у писемних джерелах у 1559 році. Тоді Кукли належали Михайлу Чарторийському, але пізніше перейшли у власність луцького війта Марка Жоравницького. Він відомий в історії багатьма скандалами навколо своєї особи та, сучасною мовою кажучи, перевищенням повноважень.
– Книга не потребує додаткового датування. Колофон (текст, в якому подано дані про автора, час та місце створення книги, який розміщували на останній сторінці), дозволяє точно визначити дату написання та переписувача, – розповідає провідна наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Анна Юхимчук. – Там йдеться, що замовником був «пан Марко Жоравницький», а переписувачем Андрій Якович із Старого Самбора. Місце написання – село Кукли, а час написання 7109 рік від створення світу, або 1611 рік від Різдва Христового.
Того ж року Марко Жоравницький написав заповіт і скоро помер. Його майно, в тому числі, вочевидь, і рукописне Євангеліє, перейшло війтовим братові Михайлу Гулевичу та племіннику Марку Гулевичу.

На останньому аркуші книги є запис іншим чорнилом, де зазначено, що усі виправлення зробив 20 лютого 1633 року ієромонах Філарет Городельський. Він був бібліотекаром Луцького братства і впродовж 1633–1640 років приймав книги до бібліотеки, перевіряв їх зміст на помилки та єресь та вів необхідну документацію.
Анна Юхимчук припускає, що на початку ХХ століття книга зберігалася у давньосховищі Святоволодимирського православного братства. Після смерті засновника давньосховища Омеляна Дверницького, усю колекцію передали у Волинське єпархіальне давньосховище у Житомир. Вочевидь, куклівське Євангеліє не потрапило в цей перелік, бо пізніше усі експонати звідти передали в Житомирський та Харківський музеї. Натомість це рукописне Євангеліє опинилося у фондах Волинського краєзнавчого музею.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus