USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У волинському лісництві планують заготовити дві тонни меду

4 Серпня 2023 06:22
Здавна відомо про корисні властивості меду. Проте варто бути обачним при купівлі цього солодкого продукту. Важливим фактором якості є територія, де бджоли збирають мед.

Про свіжозібраний натуральний продукт із волинських пасік – у сюжеті ТРК «Аверс».

Губинське лісництво відоме своєю пасікою. Понад 60 років бджолярі лісництва доглядають за медоносними трудівницями. Ті віддячують солодким золотом.

У лісництві є базова пасіка на 40 бджолосімей, ще 20 працюють на мобільній пасіці посеред лісу.

«Наша пасіка була створена ще в 60-х роках. Вона, мабуть, найстаріша в нашому лісгоспі. Дуже важко зараз знайти бджоляра. Колись їх вчили, зараз навіть не знаю, де їх учать. Здається, що це легка професія. Але якщо за бджолами не слідкувати, то вони не наносять меду. Можуть розлетітися, зроїтися і нічого не буде», – говорить лісівник Ігор Іщук.

З діда-прадіда в родині Світлани займалися бджільництвом, тож робота на пасіці жінці до душі. В середньому у вулику – близько 30 тисяч бджіл.

«Чого його боятися? Воно ж гарненьке, маленьке…. Сюди заходиш і забуваєш про години. Якби телефон не бренькав, що потрібно додому, можна було б сидіти далі», – каже бджолярка.

Читати ще: На Волині фотопастки зафіксували майже сотню лісопорушень за рік: як карають

Лісовий мед є особливо корисним, адже в лісі немає хімії, як, наприклад, на полях. Мед, зібраний лісівниками на пасіках, традиційно фасують, щоби згодом реалізувати.

«У філії є чотири великі базові пасіки, які нараховують 220 бджолосімей. Цього року ми плануємо викачати орієнтовно дві тонни меду, які в подальшому буде реалізовано. Усі охочі зможуть придбати свіжий лісовий мед», – говорить головний лісничий Микола Іваницький.
Медозбір цього року обіцяє бути добрим. Вологість і температура повітря саме такі, які люблять рослини-медоноси. Як кажуть лісівники, запаси поповнюють різними видами меду впродовж весняно-літнього сезону.

«У нас перший мед зазвичай буває, коли сади цвітуть, а в лісі цвітуть верба, ліщина. Другий мед – коли цвіте акація, третій – липа, а четвертий – різнотрав’я, золотарник цвіте в лісі. Кожен мед має свою цінність», – зазначає лісівник Ігор Іщук.

Загалом у волинських лісівників – понад 1600 вуликів. Туди злітаються з медовими здобутками 1300 бджолосімей. Торік вдалося зібрати 10 тонн солодкого урожаю. Цього року запаси поповнилися вже двома тоннами меду. Тож натурального лісового смаколика вистачить усім.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus