USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

У Володимирській громаді хочуть перейменувати 45 вулиць

30 Червня 2022 12:03
Днями у Володимирській міській раді відбулося чергове засідання робочої групи щодо перейменування вулиць населених пунктів громади, які пов’язані з іменами росіян.

Під час засідання історики, науковці, краєзнавці, громадські активісти та депутати міської ради розглянули та обговорили пропозиції щодо понад сорока вулиць, назви яких пропонується змінити, попередньо винісши їх на громадське обговорення.

Про це повідомляють у Володимирській міськради.

На початку засідання перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, який очолив робочу групу по перейменуванню вулиць, зазначив, що такі ж процеси нині відбуваються у всіх містах України. У Володимирі перше засідання робочої групи відбулося на початку травня, після чого ухвалили рішення проконсультуватися щодо спірних назв вулиць із Українським інститутом національної пам’яті.

Упродовж майже двох місяців проводили роботу зі збору пропозицій та зауважень від науковців, істориків та жителів громади. З результатами цієї роботи, а також із листом Українського інституту національної пам’яті ознайомив начальник управління містобудування та архітектури Андрій Трофимук.

Зокрема, фахівці інституту національної пам’яті зауважили, що у процесі перейменування важливо не допустити знищення пам’яті про справді значимі для України історичні постаті та події. Тож доцільно залишити назви тих вулиць, що носять імена людей, які внесли значний внесок у розвиток світової науки чи культури, а також були прихильниками України і зазнали переслідувань тоталітарного режиму.

Також інститут рекомендує місцевим органам самоврядування зберегти пам’ять про захисників України, зокрема солдатів, офіцерів, лікарів та медсестер, тих, що захищали Україну від нацистських окупантів. Відтак експерти пропонують розглянути можливість збереження назв таких вулиць: Глінки, Гагаріна, Кожедуба, Лобачевського, Менделєєва, Поповича, Софії Ковалевської та Станіславського. Натомість обов’язково перейменованими мають бути вулиці Жовтнева у селі Суходоли та Колгоспна у Новосілках.

Озвучив Андрій Трофимук і пропозиції, які надійшли від істориків та експертів – зокрема, від кандидата історичних наук Віталія Скальського, який входить до складу робочої групи та брав участь у її засіданні з допомогою відеозв’язку, а також від жителів вулиці Червонобережної, що у селі Заріччя, та жителів вулиці Митіна, від Української асоціації юдаїки та одного з її членів Володимира Музиченка. Свої пропозиції надіслала і служба ДСНС, а також кандидат історичний наук Михайло Кублій, клуб історичної реконструкції «Холодний Яр» та автор книг про історію Володимира, член робочої групи Микола Веремчук.

На основі зібраних звернень управління містобудування та архітектури підготувало список пропозицій щодо 45-ти вулиць міста та сіл громади, які детально розглянули члени робочої групи. На засіданні також були присутні представники військових частин та територіального центру комплектування і соціальної підтримки, адже три міські вулиці планується назвати на честь 51-ї бригади, 14-ї ОМБр та 39-го ЗРП. Тож питання топонімів, названих на честь військових з’єднань, розглянули першими.

Як повідомив Ярослав Матвійчук, на честь 14-ї бригади пропонується назвати теперішню вулицю 20-го липня, на честь 39-го ЗРП – вулицю Туполєва, а на честь 51-ї бригади – вулицю 9 травня. Проте під час дискусії члени робочої групи винесли пропозицію розглянути можливість присвоїти назви на честь 51-ї та 14-ї бригад вулицям, які розташовані неподалік місц дислокації частини. Тож це питання додатково погодять з командирами. Натомість пропозицію перейменувати вулицю Туполєва на вулицю 39-го ЗРП підтримали члени робочої групи.

Під час обговорення пропозицій нових назв вулиць, які підлягають перейменуванню, робоча група розглянула різні варіанти. До окремих топонімів пропонується одразу декілька варіантів нових назв, за які у жителів громади буде можливість проголосувати, заповнивши спеціальну гугл-форму. Щодо деяких вулиць, зокрема Червонобережної та Стемковського у селі Заріччі, ухвалили рішення доопрацювати пропозиції нових назв.

Також під час засідання головний архітектор Тарас Киба поінформував про наслідки перейменування вулиць для жителів громади. Зокрема, він наголосив, що не потрібно вносити зміни у реєстрацію місця проживання, а зміни до документів на нерухомість будуть вноситись лише в разі потреби (купівлі-продажу, дарування житла тощо). Субсидію жителям перейменованих вулиць призначать автоматично.

Щодо підприємств, то в разі перейменування вулиці, де воно розташоване, є необхідність внести зміни у найменування чи відомості про місцезнаходження юридичної особи шляхом внесення відповідних змін до її установчих документів та змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб.

У підсумку, Ярослав Матвійчук подякував членам робочої групи за роботу та зазначив, що усі озвучені пропозиції та зауваження доопрацюють, а результати підіб’ють на наступному засіданні, яке відбудеться уже наступного тижня. Остаточні варіанти пропозицій винесуть на громадське обговорення, яке триватиме упродовж двох місяців.

Інформацію зі списком усіх вулиць, що підлягають перейменуванню та пропозиціями нових назв із роз’ясненням щодо біографії історичних постатей додатково розмістять на офіційному сайті міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
007 Показати IP 30 Червня 2022 13:10
Як то так без Гузя

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus