USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.32 41.55
  • PLN 10.55 10.70

У воді з криниці волинянки вміст нітратів у п'ять разів перевищував норму

Сьогодні 11:30
Волинянка виявила у воді з власної криниці на приватному подвір’ї перевищення нітратів у п’ять разів. Впродовж пів року мешканка Нововолинська відчувала погіршення самопочуття, тож звернулася до хіміко-бактеріологічної лабораторії.

Про це розповіла Суспільному комунікаційниця комунального підприємства «Нововолинськводоканал» Оксана Дацюк. З її слів, жінка раніше ніколи не перевіряла воду на забруднення.

Під час досліджень води лаборанти виявили перевищений вміст нітратів у п’ять разів, при нормі 50 мг/дм3, у воді з криниці волинянки було 250 мг/дм3.

«Нітрати дуже підступні. У них немає ні смаку, ні запаху. До того ж вода з нітратами видається дуже смачною! І кип’ятіння не робить воду з нітратами безпечною. Навпаки: при кип’ятінні збільшується вміст нітратів у два, а то й три рази», – розповіла Оксана Дацюк.

У водоканалі радять перевіряти воду з криниць і приватних свердловин на забруднення азотовмісними сполуками двічі на рік – восени та весною. Такі дослідження платні, – каже комунікаційниця підприємства, – перевірка на вміст нітратів коштує 291 гривню 78 копійок.

Читати ще: «Луцькводоканал» встановив першу в Україні комунальну сонячну електростанцію за пів мільйона євро. Фото

Довідково: нітрати є постійним складником природних вод. Згідно з державними та європейськими стандартами, концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати:

Україна: водопровідна і кринична – ≤ 50,0 мг/дм3, фасована – ≤ 10 (50) мг/дм3;

ЄС: 45 мг/л.

На концентрацію нітратів (сполук азоту) впливає багато факторів. Вони потрапляють у воду разом зі стоками з оброблюваних нітратними добривами полів або через викиди відпрацьованих господарсько-побутових вод.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Цікавий Показати IP Сьогодні 12:19
А джерело нітратів у криниці виявили?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus