USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

У війську немає масового СЗЧ та дезертирства, – Веніславський

Сьогодні 18:49
Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, що дозволяє звільнити людину від кримінальної відповідальності за перше самовільне залишення військової частини чи дезертирство. Це має зменшити навантаження на судову систему й спростити механізм поновлення на військовій службі. Крім того, випадки СЗЧ та дезертирства трапляються в армії рідко.

Про це в етері Громадського радіо розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

«Суть законопроєкту в тому, що військовослужбовці, які вперше самовільно залишили військову частину чи вчинили дезертирство, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності у встановленому порядку та зможуть продовжити військову службу без судимості», – пояснює парламентар.


Читати ще: За самовільне залишення частини в 2023 році засудили понад 1,5 тисячі людей


За його словами, зараз за кожним фактом самовільного залишення частини чи дезертирства реєструється кримінальне провадження. Далі починається досудове розслідування, оголошується вирок суду, і військовослужбовець може продовжити службу, як інші особи з судимістю, відповідно до прийнятих законодавчих змін.

«Щоб у людини не було судимості, за клопотанням військовослужбовця і за згодою командира відповідної військової частини та прокурора або слідчого, такий військовослужбовець може бути повернутий на службу без судимості», – пояснює нардеп.


Він стверджує, що особи самовільно залишають військову службу з різних причин, як більш, так і менш виправданих. Відповідно до цього, командири зможуть підтримати або відхилити позбавлення військовослужбовця кримінальної відповідальності. Менше з тим, випадки СЗЧ й дизертирства стаються в армії рідко, стверджує Веніславський.

«Самовільне залишення військової частини та дезертирство не відбувається масово і не становить загрози національній безпеці. Це відбувається в межах статистичної похибки», – наголосив нардеп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus