USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

У віці 97 років померла найстарша полька Луцька

27 Грудня 2023 12:06
Найстарша полька Луцька Ванда Рад померла 26 грудня. 7 січня їй виповнилося би 98 років.

Про це повідомляє «Волинський монітор».

Пані Ванда була багаторічною членкинею Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської та Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка в Луцьку.

Ванда Рад, у дівоцтві Чайковська, народилася 7 січня 1926 р. у Луцьку. У 17-річному віці її вивезли до Німеччини. Там вона потрапила в концентраційний табір «Дахау», потім була на роботах у Баварії. Після закінчення Другої світової війни кілька місяців перебувала в Польщі, а потім повернулася до Луцька. В 1948 р. вийшла заміж за Володимира Рада, чеха за національністю. У 1950 р. у подружжя народився син Віктор.

Попри те, що у Ванди Рад була маленька дитина, радянська влада вислала її на важкі роботи в Алчевськ на Луганщині. До неї так поставилися тому, що вона була остарбайтеркою, тобто, на думку совєтів, німецькою колабораціоністкою.

Читати ще: Помер вчитель Луцького ліцею №4 Костянтин Переведенець

Після повернення до Луцька влаштувалася на взуттєву фабрику, де пропрацювала до пенсії. Відколи католики повернули собі кафедральний собор Святих Апостолів Петра і Павла, була вірянкою місцевої парафії.

Похоронна меса відбудеться 27 грудня о 13:30 у кафедральному соборі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку.

Інформаційне агентство Волинські Новини висловлює щирі співчуття родичам і близьким.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus