USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

У Великій Британії спалахнули протести ультраправих, які обернулися сутичками і підпалами

Сьогодні 19:45
У кількох містах Великої Британії пройшли десятки протестів ультраправих. Демонстрації обернулися жорсткими сутичками з поліцією та підпалами.

Про це повідомили CNN, The Guardian і BBC, передає Бабель.

Акції по всій країні спалахнули через інцидент в англійському Саутпорті 29 липня. 17-річний хлопець із села Бенкс, що в графстві Ланкашир, із ножем напав на дитячу школу танців. Він зарізав трьох дівчат віком 6, 7 і 9 років. Ще 11 дітей і двоє дорослих отримали поранення, більшість із них – у важкому стані.

У нападі поліція підозрює Акселя Муганву Рудакубану. Він народився в Уельсі в родині християн із Руанди. Однак у мережі поширили чутки про те, що нападник – мусульманин і шукач притулку, який потрапив до Британії нелегально, на човні. Тому ультраправі активісти через соцмережі почали організовувати демонстрації по всій країні. Ще щонайменше 30 мітингів заплановані на ці вихідні.

Протести вже пройшли, зокрема, в містах Кінгстон-апон-Галл, Ліверпуль, Брістоль, Манчестер, Сток-он-Трент, Блекпул і Белфаст.

У Ліверпулі страйкарі кидали в поліцейських цеглу, пляшки та інші предмети. Одного поліцейського вдарили в голову, кинувши стілець, а іншого вдарили ногою та збили з мотоцикла. Чимало правоохоронців під час сутичок отримали поранення. Поліція повідомила про щонайменше сімох травмованих офіцерів, принаймні чотирьох із них госпіталізували з пораненнями у місті Сандерленд.
Демонстранти кидалися вибухівкою, запускали фаєри, грабували магазини, били вітрини. Вони також підпалювали смітники, у місті Волтон-он-Темз підпалили бібліотеку, а в Сандерленді – відділ поліції. Також нападали на автівки.
У Кінгстон-апон-Галлі протестувальники розбили вікно готелю, призначеного для тимчасового проживання шукачів притулку, а поліцейських закидали пляшками та яйцями. По всій Великій Британії заарештували приблизно сотню страйкарів.
Тим часом у країні відбувалися й контрпротести. Кілька сотень антифашистських демонстрантів зібралися навпроти ліверпульської станції Лайм-стріт, закликаючи до єдності та толерантності, скандуючи: «Біженцям тут раді» і «Нацистська мерзото, геть з наших вулиць».
Поліцейські намагалися стримувати обидві сторони. Між ультраправими мітингувальниками і антинацистською групою теж відбулися деякі сутички і словесні перепалки, зокрема, ультраправі кидали в них банки з-під пива.

В уряді заявили, що немає виправдань для будь-якого насильства, і підтримали поліцію, щоб та «вжила всіх необхідних заходів для встановлення безпеки на вулицях».

Міністр внутрішніх справ також попередив, що будь-кому, хто бере участь у «неприйнятних безладах», загрожуватиме тюремне увʼязнення і заборона на поїздки. Він додав, що для цього є «достатня» кількість місць у в’язницях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus