USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

У Вашингтоні завершився 75-й ювілейний саміт НАТО. Головні рішення для України

11 Липня 2024 13:57
У Вашингтоні з 9 по 11 липня відбувався 75-й саміт НАТО, на якому одним з ключових питань було посилення України у контексті російсько-української війни.

Про це йдеться у декларації Вашингтонського саміту, опублікованої на сайті НАТО, передає Главком.

Саміт продемонстрував рішучість Альянсу підтримувати Україну та зміцнювати її обороноздатність. Було ухвалено важливі рішення щодо довгострокової підтримки, створення нових структур співпраці та підтверджено незворотність шляху України до членства в НАТО.

Довготривала підтримка

НАТО зобов'язалося виділити Україні мінімум 40 млрд євро (половину цієї суми покриють США, а іншу половину – союзники) протягом наступного року на військові потреби. Ці кошти покриватимуть широкий спектр витрат, пов'язаних з посиленням обороноздатності України:

придбання сучасного озброєння та техніки для Збройних Сил України;

надання необхідних матеріалів, боєприпасів, палива та інших ресурсів для забезпечення боєздатності української армії;

забезпечення технічного обслуговування, ремонту, доставки та переміщення військової техніки;

навчання українських військовослужбовців, включаючи індивідуальну підготовку, навчання підрозділів та штабів, а також спільні навчання з силами НАТО;

фінансування операцій з надання військової підтримки Україні, включаючи розвідку, планування та координацію дій;

інвестиції в розвиток оборонно-промислового комплексу України та підтримка його модернізації;

внески до трастових фондів НАТО для України, які використовуються для надання нелетальної допомоги, такої як медичне обладнання, засоби зв'язку, розмінування тощо.

Політична, економічна, фінансова та гуманітарна підтримка

Окрім військової допомоги, НАТО продовжить надавати Україні політичну підтримку, включаючи дипломатичні зусилля та консультації. Також буде надаватися економічна та фінансова допомога для стабілізації економіки України та підтримки її відновлення. Гуманітарна допомога буде спрямована на допомогу постраждалим від війни та забезпечення їхніх базових потреб.

Нові структури підтримки

Створено Службу допомоги та навчання в галузі безпеки для України (NSATU) для координації поставок військової техніки та підготовки особового складу.

Читати ще: НАТО очікує від росіян диверсій і ударів по Україні, приурочених до важливих дат, – ЗМІ

Незворотність членства України у НАТО

Підтверджено, що майбутнє України – у НАТО. Альянс вітає прогрес України у реформах та заявляє, що запрошення до НАТО буде надіслано, коли члени Альянсу погодяться та умови будуть виконані.

Критика Ірану та КНДР

НАТО засудило Іран та КНДР за надання військової підтримки Росії, зокрема постачання боєприпасів та безпілотників, що підриває глобальну безпеку.

Заява про Китай

НАТО заявило, що Китай став вирішальним чинником у війні Росії проти України через свою підтримку Росії та закликав Китай припинити будь-яку матеріальну та політичну допомогу російським військовим зусиллям. Також висловлено занепокоєння щодо діяльності Китаю в кіберпросторі, космосі та стосовно його ядерної програми.

Читати ще: Саміт НАТО: Байден анонсував посилення ППО України

Також стало відомо, що в Україні з'явиться старший представник НАТО. Він допоможе в роботі над реформами й необхідними для вступу змінами, звітуватиме в Брюссель і новому командуванню у Вісбадені, (NSATU), яке створюють, щоб координувати поставки військової техніки Україні та підготовку українських військ. WSJ писала, що представник зможе захистити довгострокову допомогу Україні від правих сил у Європі, а також від Дональда Трампа,якщо той стане президентом США.

Загалом, під час саміту НАТО серед ключових питань – збільшення кількості засобів ППО, винищувачів F-16 та додаткові гарантії безпеки для України.

Україна отримає додаткову ППО: дві батареї Patriot передадуть Німеччина й Румунія, одну – Нідерланди разом з партнерами, ще одну – США. Італія надасть систему SAMP-T. США й союзники передадуть у найближчі місяці NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard. Норвегія у цьому році відправляє Україні шість винищувачів F-16. Перші F-16 від Данії та Нідерландів «вже на шляху», їх готують до передачі вже цього літа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
анонім Показати IP 11 Липня 2024 14:24
обіцянка цяцянка а дурневі радість. вже два роки обіцяють 6 літаків, як казав військовий експерт Світан їх зразу можна на постамент в якості памятника
CHALLENGER 2.5 Показати IP 11 Липня 2024 14:58
Маме головне рiшення- гнила морква для Украiни.а ви скачiть далi.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus