USD 40.45 40.87
  • USD 40.45 40.87
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

У Тибеті знайшли найстаріші у світі кам'яні швейні голки

28 Червня 2024 00:28
Під час розкопок біля озера Сяда-Ко на заході Тибету археологи виявили шість незвичайних кам’яних артефактів. Їхня довжина сягала половини ключки для гольфу, один кінець був загострений, а на іншому був отвір, схожий на вушко голки. Вчені дослідили знахідки, виявлені у 2020 році, і припускають, що це найдавніші кам’яні швейні голки у світі, яким може бути близько 9000 років.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в Journal of Archaeological Science: Reports, пише Arkeonews.

Знайдені голки мають довжину трохи більше 2,5 см, отвір на одному кінці і загострення на іншому. Вони датуються періодом від 7049 до 6568 років до нашої ери і виготовлені з таких матеріалів, як-от тальк, актиноліт, серпентин і тремоліт. Автори дослідження вважають, що ці голки могли використовувати для шиття.

Науковці вивчили найдовший і найтовстіший із шести зразків (лише два з яких цілі), щоб дослідити процес виготовлення цих голок. Вчені припускають, що голки спочатку обробляли шкребками, а потім шліфували.

Читати ще: Знайшли найдовший курган в Європі

Дослідження показало, що цей процес був значно більш трудомістким, ніж виготовлення голок з м’якої кістки. Це може свідчити про те, що стародавні тибетці використовували голки для складнішої роботи, наприклад, для пошиття наметів.

Кам’яні голки могли мати також духовне значення. Дослідники виявили на них сліди червоної фарби, яку стародавні тибетці вважали захисною від злих духів.
Досі найдавнішим кам’яним голкам було лише 2700 років, їх знайшли в китайській провінції Хенань. Нова знахідка відсуває появу кам’яних голок більш ніж на 6000 років.

Найстаріші голки у світі зроблені з кістки. Вони були виготовлені приблизно 50 тисячроків тому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus