USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Турійську зі скандалом та без селищного голови вирішували долю УПЦ МП

27 Квітня 2023 17:54
Ще одна громада Волині вирішила припинити права земельного користування для храмів московського патріархату на своїй території. Відповідне звернення сьогодні розглядали на сесії Турійської селищної ради.

Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

Аналогічні рішення минулого тижня одноголосно ухвалили обранці Володимирської та Нововолинської громад. Рішення про заборону УПЦ МП ухвалили 11 квітня на сесії Волинської обласної ради та Луцької районної ради.

На сесії Луцької міської ради 26 квітня розглянули проєкт рішення про зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату, а також питання про звернення до священнослужителів та вірян УПЦ МП.

А от в Турійську мирним шляхом проголосувати не вдалося.

Аби мрія молитися в українській церкві скоріше стала реальністю, депутат Турійської громади Андрій Полячук на розгляд колег подав звернення: припинити права земельного користування для храмів московського патріархату на території громади.

«це треба зробити у зв’язку із подіями, які відбувалися і в Хмельницькому, і в Києво-Печерській лаврі, і взагалі ми знаємо купу історій, коли священники УПЦ МП переходили на бік москалів або всіляко їм допомагали», – зазначає Андрій Полячук.

Питання про прощання із московським патріархатом не залишило байдужими багатьох: на позачергову сесію у Турійську зібралися не лише депутати, а й місцеві жителі та навіть військовослужбовці.

Голова Турійської громади Олексій Безсмертний каже: причини, що змушують ухвалювати такі рішення, є.

«Це, по-перша, антиукраїнська агітація у церквах УПЦ МП, другий посил – відмова відспівувати воїнів ЗСУ. І третій посил – це побиття військовослужбовців у деяких церквах нашої держави», – зазначає очільник громади.

Щоправда, в Турійській громаді, каже, таких випадків не було, а отже, і потреби розривати зв'язки із УПЦ МП немає.

«Я ставлюся з повагою і шаною до всіх релігійних організацій, зокрема православних, бо сам православний. І не бачу між ними різниці та не хотів би, щоб між ними була ворожнеча», – каже Безсмертний.

Не ворожнеча, але активні суперечки щодо церкви виникли у залі засідань. Залагодити їх мають голосуванням депутатів, щоправда, сесію Олексій Безсмертний проводити відмовився.

«Я сесію не відкривав. Тому її проведе обраний вами депутат», – заявив він.

На жаль, таке своє рішення голова громади не коментує.
Важливе, а можливо, й доленосне рішення депутати Турійської громади відкладати не захотіли.

«Це ж скільки спалено тих сіл, скільки міст зруйновано й знищено. Скільки ще треба зробити цієї біди, щоб наші люди зрозуміли, що ніякої московської церкви, патріархату не може бути», – каже один з депутатів.

Після невеликої перерви обрали нового голову засідання. А суперечки у залі не вщухли: прихожани української православної церкви озвучують вже звичні наративи про те, що московського патріархату на Турійщині нема, що моляться старослов’янською мовою, у тому числі й за захисників тощо.

Та для військовослужбовців, які ще минулого тижня на передовій тримали зброю в руках, це не аргумент. Московської церкви, кажуть, в Україні бути немає.

Жителі громади, що прийшли відстоювати УПЦ МП, кажуть: на війні – і їхні діти та брати, які боролися й борються за майбутнє України. Мовляв, віра і церква не мають значення.

Та голосуванню таки бути: на позачерговій сесії присутні 14 із 24 депутатів, які мають визначити долю церков УПЦ в громаді. Щоправда, таке рішення, попереджає керівниця земельного відділу селищної ради Ірина Бащук, не є законним.

«Ваше бажання не є підставою для припинення постійного користування земельними ділянками», – каже вона.

Попри це, 12 обранців – за те, аби припинити право земельного користування для храмів УПЦ МП на території Турійської громади. Двоє від голосування утримались.

І хоч більшість присутніх – за, для кворуму цього замало, а отже, на жаль, рішення не ухвалено.

Утім звернення подадуть і на чергову сесію – туди, сподіваються, прийде вже більше депутатів. Якщо ж тоді рішення про розірвання договорів із храмами УПЦ МП ухвалять, то його законність готові доводити у суді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Отак Показати IP 27 Квітня 2023 18:11
Голова - адекватний чоловік, який не пішов на повідку в купки непритомних горлопанів. Молодець.
Maха Показати IP 27 Квітня 2023 18:38
депутати - боягузи !!!
Maха Показати IP 27 Квітня 2023 18:40
"голова" теж є боягузом ! який з нього голова ?
Всезнайко Показати IP 27 Квітня 2023 21:06
Голова - молодець! Істинно православна душа.
Турійчанка Показати IP 27 Квітня 2023 21:30
Рішення Безсмертного просто покинути засідання сесії з назрілою проблемою в громаді - це є саботаж!!! і це вже не перший раз він так вчиняє, Мабуть вже забув, що він обраний жителями даної громади
Вердикт Показати IP 28 Квітня 2023 08:13
Остання його каденція ! До пенсії допрацьовуватиме на свинарні у Романа !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus