USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

У Туреччині знайшли 3500-річну глиняну табличку, яка виявилась списком покупок

Сьогодні 00:15
Археологи в Туреччині розкопали маленьку 3500-річну табличку. Розшифрувавши написи, науковці були здивовані, адже на старовинній знахідці – список покупок.

На глиняній табличці XV століття до нашої ери детально описано, які та скільки меблів потрібно купити. Серед переліченого – дерев’яні столи, стільці й табурети, повідомляє Obozrevatel з посиланням на LiveScience.

Науковці ще не з’ясували, хто написав табличку. Проте експерти кажуть, що знахідка може дати підказки щодо соціально-економічного стану території в період пізньої бронзи. «Ця табличка корисна для розуміння економічної структури та державної системи пізньої бронзової доби», – заявив міністр культури та туризму Туреччини Мехмет Ерсой.
Читати ще: Рідкісна колісниця та набір бронзи: в Італії археологи знайшли гробницю зі 150 артефактами

За словами дослідників, список меблів містить аккадський клинопис, логотипо-складову форму письма, поширену на стародавньому Близькому Сході. Аккадська мова, яка нині вважається вимерлою, є однією з найдавніших відомих семітських мов, якими розмовляли та писали з III тисячоліття до нашої ери до I століття нашої ери. Мова споріднена з арабською й івритом. Її використовували на великій території: від Ірану до Єгипту та південного Іраку до центральної Туреччини.
Глиняну табличку знайшли під час реставраційних робіт після землетрусу, що стався в Старому місті Алалах в районі Рейханлі в Хатаї.

Читати ще: Поліцейський у відпустці знайшов на болгарському пляжі саркофаг римської епохи

За інформацією істориків, у II тисячолітті до нашої ери Алалах був столицею королівства Мукіш і найбільшим поселенням у регіоні. У XV столітті до нашої ери місто Алалах належало імперії Міттані. Регіон був відомий місцевим виробництвом кераміки, металу та скла. До 1350 року до нашої ери цар Шаттіваза з королівства Міттані поступився Алалах і територією на захід від річки Євфрат хетському царю Суппілуліумі.
Археологи вивчають таблички та інші знайдені тут старовинні речі, щоб зрозуміти соціальну динаміку цього регіону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus