USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Туреччині виявили стародавні мозаїки із зображенням морських істот

14 Грудня 2023 00:14
Мозаїки з зображенням морських істот виявлені на руїнах вілли римського періоду в зоні розкопок у районі Кизилтепе провінції Мардін, що на південному сході Туреччини.

Про це повідомляє TRT Haber, передає Укрінформ.

«Під час розкопок були виявлені мозаїчні плитки для підлоги на території, яка колись була заміським обійстям, оточеним стінами, з центральною будівлею та меншими додатковими будівлями, розташованими навколо цієї споруди», – розповіли археологи.

Мозаїки були виявлені на місці незаконних археологічних розкопок, нині під керівництвом працівників музею Мардіна здійснюють розкопку, реставрацію та консервацію знахідок.

За словами дослідників, на мозаїчних плитах є зображення риб’ячої луски, трикутників, розташованих поруч, горизонтальних та вертикальних шестикутників, восьмикутників, що примикають один до одного. Також присутні мотиви свастики у квадратах, мотиви арок, що складаються з ряду взаємопов’язаних квадратів із закругленими краями. Також зображені дерева, водоплавні птахи, восьминоги, риби, мідії, тюлені, фігурки вугрів і водних рослин.
Знахідки в цьому регіоні датуються V та VII століттями. Вчені вважають, що виявлені мозаїки належать до ранньовізантійського – пізньоримського періоду.

«Однак на мозаїках тут ми бачимо морських істот разом із фігурами тварин. Уперше такі елементи мозаїк були знайдені в цьому регіоні», – сказав керівник розкопок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus