USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.60 41.90
  • PLN 10.62 10.85

У Цуманській пущі порахували птахів: результати обліку

Сьогодні 09:51
На території Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща», що в Луцькому районі, завершився ранньоосінній облік водоплавних і навколоводних птахів. Під час моніторингу нарахували 10 видів пернатих.

Про це Суспільному розповів провідний фахівець з екологічної освіти нацпарку Максим Рудік. З його слів, розпізнавали птахів, орієнтуючись на зовнішні ознаки та подекуди їхні співи.

«Зазвичай, з собою треба мати з собою бінокль. Якщо спостерігаємо за заплавою, то ідентифікуємо птахів візуально. Ще фотографуємо їх. Можна і по звуку. Наприклад, мартини, коли літають, то досить голосно кричать. Також можемо голоси пташині записувати, щоб за допомогою програми на телефоні пізніше визначити вид птахів», – сказав Максим Рудік.

Читати ще: У нацпарку на Волині виявили нові місця гніздування червонокнижних птахів

Спеціалісти побачили скупчення таких птахів: лиска звичайна (110 особин), крижень звичайний (100 особин), чепура велика (17 особин), чапля сіра (15 особин), мартин звичайний (15 особин), лебідь-шипун (10 особин). Крім цього, під час моніторингу поодиноко помітили таких птахів, як-то пірникоза мала або норець малий, курочка водяна, рибалочка блакитний, плиска біла.
Зі слів Максима Рудіка, спостереження проводили у найбільш обводненій частині природного парку – це затоплена частина заплави річки Путилівка (неподалік села Мочулки) та північна частина водосховища.

Читати ще: Повертається на те саме місце: в нацпарк на Волині восьмий рік прилітає червонокнижний лелека

Фахівець нацпарку розповів, що під час вересневого спостереження рідкісних птахів, зокрема червонокнижних, зустріли мало, адже чимало таких птахів уже відлітають на зимівлю.

«Зустрічається рідкісний і хижий птах, який харчується виключно рибою – це скопа. Скопа кружляє над водою, робить круте піке і кігтями виловлює рибину. Буває крячок каспійський. Також орлан-білохвіст, який також харчується переважно рибою, має великий розмах крил, зокрема до 2,40 см у дорослої особини. Це один із найбільших птахів в Україні і найбільший птах, що зустрічається на території Волині», – додав Максим Рудік.

Як зазначив провідний фахівець з екологічної освіти «Цуманської пущі», з року в рік чисельність водоплавних і навколоводних птахів стабільна, адже на території регіону вони є досить поширеними. Натомість таких птахів, як-от скопа чи орлан-білохвіст на території нацпарку в останні роки стало помітно менше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus