USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У центрі профтехосвіти на Волині облаштували укриття в етностилі

19 Червня 2023 23:43
У Колківському центрі професійно-технічної освіти Луцького району завершили облаштовувати укриття площею 700 квадратних метрів. Його зробили в етностилі й тепер воно нагадує колківську криївку.

Про це розповіла Суспільному директорка освітнього закладу Людмила Панасюк.

На стінах в укритті розвісили традиційні рушники, український стяг, стенд про Колківську повстанську республіку, картини з пейзажами, старовинний посуд, а також багато декоративних елементів. Частину приміщення обладнали для навчання студентів, аби освітній процес у разі повітряної тривоги не переривався.
У підвальне приміщення провели всі комунікації, wi-fi, обладнали тимчасовий медичний пункт, вбиральню й душову, встановили пічку, зазначила інженерка з охорони праці Тетяна Зінчук.
«Маємо заготовки продуктів, води питної, медикаменти. Наразі у нас чотири вогнегасники, пісок в ящиках і лопати, і сокири, і відповідні інструменти, щоб якщо будуть бомбардування з повітря, можна було якось вийти», – пояснює працівниця.

Читати ще: На Волині лише 80% укриттів готові до використання

До повномасштабної війни підвальне приміщення не використовували, розповів завідувач господарства Віталій Зінчук.
«Тут були просто комунікації. Труби всі, опалення і каналізаційні, були руберойдом закриті, ми все зняли, утеплили. Підлога мала нерівності, земля була, то ми робили стяжку. Тут в нас є телевізор, за столами сидять діти», – каже працівник.

Читати ще: Для сільського ліцею облаштують модульне укриття

Усього в Колківському центрі профтехосвіти навчаються 602 учні. Одночасно у сховищі, каже директорка Людмила Панасюк, можуть розміститися 700 людей.

Нині тут облаштовують ще одне приміщення, де була тренажерна зала.
Людмила Панасюк розповіла, що основна навчальна база розташована в Колках, також є територіальне відокремлене відділення в Маневичах. Учні проживають у гуртожитках: в Колках – 180 дітей, у Маневичах – орієнтовно 90 дітей. І учні, і працівники освітнього закладу, з її слів, на час повітряної тривоги спускаються в укриття.
«Хотіли б зробити безпечне укриття і в Маневичах, там ситуація інша: все необхідне є, але ґрунтові води дуже близько. Коли у нас була велика повінь, то учні навчалися дистанційно саме з тієї причини, що в укритті стояла вода», – каже керівниця центру.

Читати ще: У Луцьку завершили перевірку укриттів: що кажуть рятувальники та жителі багатоповерхівок

У гуртожитку поряд із навчальним корпусом в Колках живе другокурсник Володимир Більчик. Розповідає: повітряні тривоги в закладі не ігнорують.
«Найперше, якщо ми не встигаємо прокинутися, нас будить головний майстер, той, що ходить поверхом, і ми швидко просинаємося. Збираємо найголовніше: якщо тривога затягнеться надовго, то беремо легкий перекус і сидимо в укритті», – додав хлопець.

Читти ще: Для школи на Волині за 10 млн збудують укриття

Усього в області функціонує 14 закладів профтехосвіти, укриття є не у всіх, розповів заступник начальника обласного управління освіти і науки Олександр Ткачук. Зокрема проблема є з Любомльським професійним ліцеєм, де близько залягають ґрунтові води й збудувати повноцінне укриття неможливо.
«Практично у всіх закладах є укриття найпростіші. Протирадіаційні, кращі, гірші. У Любомльському професійному ліцеї вихід, звичайно, є – будувати модульне укриття. Проводимо там дистанційне навчання, але навчати профпідготовки надскладно, якість, звичайно, падає», – сказав посадовець.

Загалом на облаштування укриттів у закладах профтехосвіти Волинської області, додав заступник начальника обласного управління освіти і науки Олександр Ткачук, від початку повномасштабної війни виділили майже три мільйони гривень із державного й обласного бюджетів, а також спецкоштів навчальних закладів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus