USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.53

У синагозі зробили артіль, а в кірсі – конюшню: як радянські військові використовували церкви Володимира у воєнні роки

5 Червня 2022 22:54
Опублікували світлини воєнного часу, на яких зображені володимирські місцеві релігійні будівлі 1939-1941 років і те, що з ними зробили «перші совєти». Так, у синагозі облаштували артіль, а у кірсі – конюшню.

У витязі з довідки Секретаріату Президії Верховної Ради УРСР про неправильне вилучення місцевими органами влади молитовних будинків у Рівненській і Волинській областях за 17 травня 1941 року є інформація про те, що сталося з культовими спорудами міста під час приходу «перших совєтів». Про це інформує БУГ із посиланням на «Стародавній Володимир».

У місті Володимирі приміщення синагоги на вулиці Луцькій, 6 на початку 1940 року використовували як гуртожиток для біженців. Пізніше міська рада дозволила «кустпромкооперации» створити у синагозі майстерню артілі «Красная звезда». Релігійна громада неодноразово зверталася в прокуратуру щодо повернення їм приміщення, у результаті чого міська рада була змушена повернути споруду громаді.
У приміщенні німецької кірхи з вересня 1939 до лютого 1940 року взагалі зробили конюшню. Пізніше передали під гуртожиток для переселенців. У червні 1940 року кірху було передано облфілармонії під концертний і лекторний зал. Через чотири місяці райвиконком Володимир-Волинського району домігся від облвиконкому передання приміщення німецької кірхи під районний клуб.
13 квітня 1941 року, за кілька днів до католицької Пасхи, начальник штабу МПВО міста Володимира капітан Сидоренко самовільно, без узгодження з будь-якими органами влади, дав розпорядження пожежній команді міста зняти з дзвіниці костелу Іоакима та Анни один дзвін, який нібито мав призначатися для сигнальної вишки МПВО.

Через протести місцевих жителів, а їх зібралося на площі близько 500 осіб, міський комітет дав наказ повернути дзвін на місце. Того ж дня дзвін було повернуто, а на площі зібралася вже тисяча протестувальників.
Виконавчий комітет Володимир-Волинської міської ради, посилаючись на інструкцію СНК УССР, виніс 17 травня 1941 року рішення про ліквідацію частини єврейського кладовища для використання цієї території під міський парк.
За словами заступника голови міської ради Приймачка, питання було узгоджено з виконавчим комітетом облради, однак документа про таке рішення історикам знайти не вдалося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
напишіть Показати IP 6 Червня 2022 06:45
Краще як вічний мер Саганюк ціле військове містечко танкового полку перетворив на руїни, там тих будівель не менше десятка. Хоть в кірсі і була конюшня але совети її не зруйнували на відміну від будівель танкового полку уже в наш час
Іванка Показати IP 9 Червня 2022 19:08
А тепер церкви взагалі нищать, жах. Скоро будемо хіба на старих знімках на віоліті їх розглядати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus