USD 41.15 41.48
  • USD 41.15 41.48
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.46 10.58

У США за звинуваченням у шахрайстві арештували ексрадника Трампа

20 Серпня 2020 18:28
Колишнього радника президента США Дональда Трампа Стіва Беннона та ще трьох інших чоловіків заарештували і звинуватили в шахрайстві у звʼязку з кампанією по збору коштів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на пресслужбу Міністерства юстиції США.

Беннон, а також ще троє американців організували кампанію «Ми будуємо стіну», яка мала зібрати кошти на будівництво стіни на кордоні США й Мексики. Це було однією з передвиборчих обіцянок Дональда Трампа — начебто для боротьби з нелегальною міграцією.

За даними прокуратури, Беннон зі спільниками «обманули сотні тисяч донорів, нагрівши руки на їхній зацікавленості у фінансуванні прикордонної стіни». Кампанія зібрала понад 25 мільйонів доларів, із яких щонайменше один мільйон Беннон використав для особистих витрат.

Чотирьом фігурантам пред’явили обвинувачення у змові із шахрайською метою й відмиванні коштів. Їх уже арештували, вони найближчим часом мають постати перед судом Максимальне покарання, яке загрожує фігурантам, — до 20 років позбавлення волі.

Що це за стіна на кордоні США й Мексики?

«Стіна Трампа», як її ще називають, була однією з передвиборчих обіцянок тоді ще кандидата в президенти, а нині — президента США. Так він пропонував боротися з нелегальною міграцією з Мексики. Трамп ще заявляв, що взагалі змусить Мексику платити за цю стіну (спойлер: йому не вдалося).

Насправді загорожі на американсько-мексиканському кордоні існували й раніше: окрім парканів, це були й камери спостереження та прикордонні пости, які фіксували незаконний перетин кордону. Утім вони охоплювали лише менше 1000 кілометрів, тоді як довжина спільного кордону Мексики й США — 3145 км.

Для будівництва стіни Трамп навіть підписував указ про надзвичайний стан — оскільки взагалі розподіл федеральних коштів є прерогативою парламенту США (Конгресу), а не президента. Утім тоді цей указ парламентарі оскаржили, і, зрештою, гроші на стіну виділили з бюджету Міністерства оборони США.

Станом на серпень 2020 року на кордоні США й Мексики звели близько 450 кілометрів «стіни Трампа».

А що це за кампанія тоді така — «Ми побудуємо стіну»?

Кампанію «Ми побудуємо стіну» організував у 2018 році колишній військовий Браян Кольфедж – він є одним із чотирьох фігурантів чинної справи. Мета ініціативи – зібрати 1 мільярд доларів на будівництво стіни на кордоні США й Мексики.

Кампанія звела трохи більш як 800 метрів стіни й оприлюднила відповідне відео. Утім у 2019 році суд призупинив будівництво, назвавши його шкідливим для довкілля. А в червні 2020-го, за повідомленнями ЗМІ, вже побудована стіна почала осідати.

Хто такий Стівен Беннон?

Був він багато ким: політичним коментатором, політтехнологом, медійним бізнесменом (у його власності перебуває сайт правого спрямування Breitbart News). Але найбільш відомим він став після того, як долучився до передвиборчого штабу Трампа в 2016 році й відігравав там роль стратега й ідеолога.

Після обрання Трампа президентом Беннон почав працювати його радником і навіть входив до склади Ради національної безпеки при президентові. Утім уже влітку 2017-го (тобто через пів року після інавгурації Трампа) Беннона звільнили — через ідеологічні розбіжності.

Річ у тім, що влітку 2016-го син Дональда Трампа — Трамп-молодший — начебто зустрічався з російськими представниками, які начебто обіцяли передати йому компромат на конкурентку Трампа на виборах Гілларі Клінтон. Сам факт зустрічі офіційно так і не підтвердився. Втім Беннон назвав його «зрадницьким» і «непатріотичним» із боку Трампа-молодшого.

Після цього Беннона звільнили. Згадали про нього вдруге після скандалу з компанією Cambridge Analytica, яка незаконним чином отримала особисті дані 87 мільйонів користувачів Facebook — Беннон був у її наглядовій раді.

А ще він оголосив про створення «платформи для глобального популістського руху», яка б об’єднала популістські сили США й Європи (щоправда, поки про неї чутно не було).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus