USD 41.15 41.57
  • USD 41.15 41.57
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.40 10.52

У Швеції виявили величезне поховання вікінгів та уламки 50-метрового корабля

Сьогодні 00:35
Під час розкопок поблизу Варберга у Швеції археологи знайшли великий могильник епохи вікінгів. Науковцям вдалося виявити залишки 139 могил, у яких були кістки тварин, людей, біжутерія, глиняні горщики та уламки корабля. Фахівці стверджують, що дослідили лише 6% території поховання.

Як пише УП. Життя з посиланням на Arkeologerna, археологи почали досліджувати місцевість у травні 2017 року – тоді місцева влада планувала прокласти там нові водопровідні труби та кільцеву розв’язку.

Вчені вважали, що досліджують залишки поселення кам’яного віку, але неочікувано почали натрапляти на набагато пізніші могили.

«Ми знайшли п’ять могил із залишками кісток і нашаруваннями вогнища. Кістки були собачі та людські. Потім зрозуміли, що тут велике поховання вікінгів, на якому ми маємо зосередитися», – згадує керівниця проєкту відділу археологів Державного історичного музею (Швеція) Петра Нордін.
Читати ще: Археологи знайшли 20-метровий корабель вікінгів у кургані, який вважали порожнім

Однак археологи зіткнулися із деякими складнощами – раніше землю на місці могильників використовували для випасання худоби. Тому поверхню ґрунту розорювали та розрівнювали, що пошкодило кургани й могили.
Утім вченим вдалося дослідити, де були розташовані багаття, на яких спалювали померлих, і навіть раніше затонулий 50-метровий корабель.

«Ми часто знаходили собак на маленьких круглих багаттях, а людей – на довгастих. Собака був компаньйоном і супроводжував людину на багатті», – пояснює Петра Нордін.
Читати ще: У Норвегії археологи знайшли надзвичайну брошку часів кінця епохи вікінгів

Більшість знайдених на місці могильника об’єктів постраждали через вплив полум’я. Однак серед них вдалося ідентифікувати костюмні пряжки, кераміку та навіть арабські срібні монети.
Також археологи відкопали кістки птахів, собак, великої рогатої худоби, свиней і рештки людей.

«Після спалення мертвих зверху клали неспалених тварин, перш ніж остаточно закрити могили. Найбільш поширеною була велика рогата худоба, наприклад, корови. Ймовірно, це були харчові жертви», – розповідає керівниця розкопок.
Читати ще: Волинські археологи досліджують знайдений ніж вікінгів, датований XI століттям

За словами науковців, могильник «стратегічно вдало» розташований на пласкому хребті вздовж двох раніше важливих транспортних шляхів. Тамтешні назви населених пунктів також згадано в ранніх історичних джерелах.
Однак археологів спантеличує питання того, де раніше жили поховані в могильнику люди. Петра Нордін каже, що досі залишається загадкою, де існувало неподалік поховання поселення вікінгів. Науковці все ж мають кілька припущень, які планують перевірити в майбутньому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus