USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.40 10.58

У селі на Волині вчетверте побудували храм. Попередній згорів

Сьогодні 08:11
Торік у селі Берестяне вщент згорів дерев’яний храм. Хоча гасити пожежу збіглася майже вся громада, врятувати вдалося тільки одну ікону.

Який вигляд має зараз місце пожежі – у сюжеті ТРК «Аверс».

Стіни храму Різдва Пресвятої Богородиці в селі Берестяне будують вже вчетверте. Колись їх розбирали австрійські війська на бліндажі. У 1977 році це місце зрівняли із землею комуністи. Але після обох подій святиню відновлювали.

Третє будівництво повністю дерев’яної церкви завершилося в 1992 році. Однак у лютому 2023-го сталася біда.

«О третій ночі храм, що його збудували в 1992-му, згорів ущент. Сказали, що сталося коротке замикання. Але всі електроприлади в церкві – це тільки електрочайник», – зазначив священник Максим Подзізей.

Читати ще: «Будемо помаленьку відбудовувати», – священник згорілої на Волині церкви

Храм горів у ніч із неділі на понеділок. Після недільного богослужіння до загоряння минуло більш ніж п’ятнадцять годин, нікого в церкві не було. Сам храм був повністю знеструмлений. Селяни підозрюють, що хтось підпалив навмисне. Церкву будували заново за людські пожертви.

«Потроху все йде до завершення будівництва. Є ще трохи робіт, але з Божою допомогою закінчимо. Храм офіційно ще не відкрили, хоча богослужіння проводимо», – додав священник.

Місцевий краєзнавець та художник Микола Подзюбанчук планує розписати стіну: має бути зображення двох янголів при вході.

Усе, що тут зараз, – творіння людських рук мешканців села Берестяне. Щось жертвують із дому, щось створюють власноруч. Є ікони, написані на тканому полотні або дерев’яній основі. Найбільша гордість і пам’ять – світильник, що його пожертвувала матір загиблого воїна Сергія Ходорчука. Вона – прихожанка храму, а пожертва стане згадкою про її сина.

Читати ще: Церква в костелі та козацький храм: у волинському селі – три православні святині

У пожежі навіть дзвони поплавилися. Вціліла тільки одна ікона Ісуса Христа Благословення.


Обгоріла нині пам’ятка зосталася ще з іконостасу старої церкви, яку розібрали в 1977 році за вказівками радянської влади. Після офіційного відкриття ікона обов’язково повернеться на своє місце.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus