USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

У селі на Волині цілий житловий масив не підключений до електромереж

9 Серпня 2022 18:17
У селі Гораймівка Колківської громади мешканці нового житлового масиву кілька років живуть без електрики. Місцеві жителі роками домагаються підключення їхніх домівок до мережі, але усе марно.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Селяни зізнаються: викручуються як можуть. Беруть електрику в сусідів, користуються генераторами й навіть ставлять сонячні батареї. Станом на зараз без електрики живуть 16 сімей. Загалом підключення до мережі потребують 29 ділянок.

Подружжя Павло та Галина Велички з трьома дітками живуть на вулиці Поліській в Гораймівці. Це одна із вулиць нового житлового масиву. У жовтні буде шість років, як вони в’їхали до омріяного будинку.

«Жити в Гораймівці дуже добре, тільки є одна проблема на нашій вулиці – освітлення. У жовтні буде шість років, як ми тут живемо. І все на подовжувачах, бо немає свого світла», – каже Павло.

А без електрики у Гораймівці важче жити, ніж будь-де, бо село не газифіковане. Тож навіть їсти не приготуєш.

«Зараз я беру у брата світло. Ми беремо четверо від однієї хати. Виходить – я, два менші брати будуються, і плюс та хата. Це одна хата на чотири точки. Це не так все просто, підбираємо час, коли дружині готувати їсти. Бо один лічильник не витримує. Ми вже там між собою миримося. Але ж часом виходить, що це і перебор кіловатів. Стараємося в той ліміт вписуватися», – додає він.

Господиня пані Галина розповідає, що у домашніх справах теж мусить підлаштовуватися під ситуацію: готує їжу не коли хоче, а коли є можливість.

«З духовкою теж непросто. Не раз плитка вибиває. І випічка виходить не така гарна, як хотілося б. От пральна машинка витримує, бо вона простенька, а плитка сенсорна, то вона не витримує. Духовка також часто пищить. Стараємося в обід щось таке готувати або після опівночі», – розповідає вона.

Навіть техніку для дому подружжя намагається купувати старішу. Бо ж нова тут не працюватиме.

«Якщо взяти новіший інструмент чи новішу духовку, чи пральну машинку – вони в нас просто не будуть працювати, блокуються. Ми беремо старіші, аби вони працювали», – каже Павло Величко.

Пан Микола Сахнік живе на вулиці Лісовій. Це іще одна вулиця нового житлового масиву, де немає підключення до мережі.

«Якщо проїхати навколишні села, то так, як будуються в Гораймівці, певно, немає тут і близько. Будується цілий мікрорайон. Молоді сім’ї, мають багато дітей. І немає електрики. Хто генератори використовує, хто позичає у сусідів, хто сонячну будує. Але це не вихід. Ми сподіваємося, що після війни нам влада допоможе. Там до високовольтної лінії 300 метрів. Поставити підстанцію – і все вирішується. Мешканці також вносили б якісь кошти, аби воно тільки почалося», – каже він.

Жителі нового житлового масиву в Гораймівці роками бігали по усіх інстанціях. Зверталися до місцевої влади і навіть до Києва, але усе марно. Варто зазначити, що підключення до електромереж нових житлових масивів є кричущою проблемою. Річ у тому, що люди мають з власної кишені платити за побудову електромереж. А це часто непідйомні суми для українських сімей. Наприклад, жителям нового масиву в Гораймівці, аби підвести і побудувати мережі, треба орієнтовно півтора мільйона. Такою була сума кілька років тому. Люди уже й погодилися якось сплатити ці гроші, але знову – перепони.

«Раніше пропонували 1 мільйон 300 тисяч. Ми вже готові були ті гроші платити, аби нам зробили документи. Ми вже їздили з документами. Поки одні папери зробили, закон помінявся і треба перероблювати. Їздили-їздили років із сім», – каже Павло Величко.

Староста Гораймівського старостинського округу Валентина Мельник на посаді два роки. Переконує: зверталася з проханням роз’яснити, що потрібно для того, аби зрештою дати людям електрику. Сказали: треба генеральний план села. Громада готова була дати 200 тисяч гривень на розроблення плану. Після цього можна було б будувати електромережі. Але через війну, яку розв’язала 24 лютого росія, все знову відтермінувалося на невизначений час.
«Мені дали відповідь, що треба розробити генеральний плани забудови села Гораймівка. Без цього плану не можна підключити світло. Я звернулася до керівництва Колківської селищної ради, до депутатів, вони пішли назустріч і ухвалили рішення розробити цей генеральний план. Рішення ухвалено, гроші пообіцяли нам виділити у березні цього року. Так сталося, що почалася війна, і грошей ніхто не виділив. А люди живуть, і їм тяжко жити. В них маленькі дітки, їм треба світло. Жителі вулиці Поліської згодні навіть оплатити підключення, аби виготовили план забудови. Вони згодні на все, аби тільки підключити світло. Тут 29 забудовників. 16 будинків без світла. А далі – ще ті, хто добудовує. Але ще в селі приходять на прийом і просять ділянки, щоб будуватися, та без генерального плану ми не маємо права також виділяти ділянки», – розповідає вона.

Наразі у Гораймівці потребують підведення до мережі загалом 29 ділянок. Людям треба заплатити орієнтовно півтора мільйона, якщо зараз вже не дорожче, за підведення нової мережі. Згодом усі збудовані за людський кошт електромережі безоплатно передають на баланс обленерго. Якщо ж споживачі проти цього, то їм доведеться платити гроші за утримання.

«Проблема в тому, що всі обленерго України є в приватній власності. І великі магнати, і великі олігархи ніколи не погодяться на те, щоб втратити свої гроші. 300 метрів лінії коштує 1,5 мільйона гривень. Це ціна питання, поки ми не націоналізуємо. Бенефіціаром є громадянин росії. Воно стільки не коштує, це просто заробляють гроші», – каже депутат Колківської селищної ради, житель Гораймівки Микола Давидюк.

Селяни сподіваються, що про їхню проблему таки не забуватимуть. І, попри війну, чекають, що таки вдасться розробити генплан, щоб зрушити розв'язання проблеми з місця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 9 Серпня 2022 19:48
тобто до початку будівництва на районі мова про попереднє підключення інженерних систем взагалі не велася? на що сподівалися забудовники?
Дурню до Анонім Показати IP 9 Серпня 2022 22:30
Яке попереднє підключення. Поїдь спочатку в село і вивчи ситуацію. В селах люди будуть житло, а потім підключається чи окремі будинки чи житловий масив відразу
С.А. Показати IP 9 Серпня 2022 23:07
Це нонсенс-купити за свої гроші мережу, а потім віддати в приватні руки обленерго, які мають надавати цю послугу. Мабуть ніде в світі такого нема. Негайно націоналізували всі обленерго і зупинити брудні оборудки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus