USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У селі біля Луцька волонтери виготовляють перископи для ЗСУ

14 Серпня 2023 11:28
Перископи для військовослужбовців складає Олександр Лозбін із села Липини Луцького району разом із односельчанами. Зараз чоловіки готують нову партію приладів, яку волонтери передадуть бійцям у зону бойових дій.

Як розповів Суспільному волонтер, перископ складається з трьох частин: верхнього коліна, труби та нижнього коліна, яке приклеюють у дзеркальному відображенні й вирівнюють.

З його слів, труби купляють або привозять односельці, деталі на 3D-принтері друкують в основному вночі через дію двозонного/тризонного тарифу на електроенергію.

«Цей принтер, на який мені люди поскидали кошти, наразі виконує функцію друкування перископів, а після перемоги піде в Липинський ліцей, і діти на ньому будуть робити різні прилади та навчатися», – каже волонтер.
За ніч на одному принтері чоловік друкує від шести до восьми колін для перископів. За тиждень збирають усі деталі, а на вихідних їх склеюють.
«Під велике дзеркало ми даємо підкладку, щоб коли перископ падає, дзеркало не билося. Це вже перископ готовий, пофарбований. Коли усі готові – несемо сусіду Володимиру, який фарбує машини для ЗСУ безплатно. Ставимо сітку – і перископ готовий», – каже волонтер.
Виготовляти перископи почали два місяці тому. Олександра Лозбін зазначає: спочатку військові попросили купити кілька штук, потім зрозумів, що можуть виготовляти самі й дешевше.

Читати ще: У громаді на Волині господині засолили майже 400 літрів огірків для військових

У вільний час із виробництвом допомагає чимало людей, розповів волонтер Ігор Сухачевський.
«Це не тільки заслуга наша з Сашею. Хтось після роботи чи по неділях, як ми, допомагає. Не соромно потім буде глянути людям в очі після нашої перемоги», – каже чоловік.
Допомогли з перископами майстри з Черкас: пояснили нюанси технології та дали ескізи для друкування на 3D-принтері. За день, додав волонтер Олександр Лозбін, планують робити 100 перископів для військових.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ірина Показати IP 14 Серпня 2023 11:50
я, звичайно, дико вибачаюсь за свою емоціанальність, але у вас там зовсім "криша з'їхала"? Для чого це виставляти в соціальних мережах??? Вам так дуже кортить похизуватися, щоб це побачив весь світ разом з нашими ворогами??? Робіть висновки!!!
777 до Ірина Показати IP 14 Серпня 2023 13:08
Чтоб боялись!
Ніхто до Ірина Показати IP 14 Серпня 2023 13:19
Ох,це прям така "секретна тактична технологія"...не дай Господь щоб ворог побачив))))Певно обісцять собі колінки зо сміху)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus