USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У селі біля Луцька – проти будівництва птахофабрики на 24 тисячі курей

5 Жовтня 2023 08:43
Величезний пташник по сусідству з людськими будинками нібито запланували побудувати в селі Лище, що біля Луцька. Селяни б’ють на сполох. Мовляв, таке будівництво в їхньому невеличкому селі зробить життя людей нестерпним.

Тим часом влада організувала громадські слухання щодо затвердження нового генплану села, але громаду на збори не запросила. Якою була реакція людей, що випадково дізналися про збори, і чи варто селянам побоюватися, що поряд поселять 24 тисячі курей? Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

Обговорення нового генерального плану села Лище було емоційним і жвавим. Зустріч, кажуть місцеві, мала би зовсім інший тон, якби на неї запросили бодай когось із мешканців села. Про громадські обговорення головного документа Лища селяни дізналися за пів години до заходу з соцмереж.

«Чомусь ви не повідомили, що буде обговорення: будь ласка, прийдіть, внесіть свої пропозиції. Можливо, люди не прийшли би, але вони мають знати. Ви цього не робите, а це ваш прямий обов’язок», – обурилися місцеві жителі.

Селяни впевнені, що громадське обговорення хотіли провести потай без громади, аби ніхто не зміг зупинити будівництво птахофабрики. Про те, що під вікнами в людей хочуть вирощувати понад 24 тисячі курей, у селі дізналися навесні, коли власник гектара лищенської землі звернувся в сільраду для розробки детального плану ділянки сільськогосподарського призначення.

«У процесі розробки детального плану він звернувся із заявою в нашу архітектуру, щоб вони зробили подання на екологічну оцінку. І тоді спливла інформація, що він, можливо, буде будувати якийсь пташник», – розповів заступник Підгайцівського сільського голови Валентин Приходько.

Курнику в Лищі, запевнив він, не бути. Підтвердженням тому, за його словами, є новий генеральний план, який намагалися презентувати місцевим. Документ розробили спеціалісти на замовлення Підгайцівської сільської ради. До слова, чинний генплан села було затверджено ще в 1976 році.

«Якщо громади не приймуть генеральні плани (а це в десятки разів дешевше, ніж робити просторові), то їх зобов'яжуть робити просторові плани, – сказав Валентин Приходько. – Коли ви приходите із заявами на зміну цільового призначення земельної ділянки, тобто свого городу, де хочете побудувати, наприклад, літню кухню, то без затвердженого генерального плану ви не матимете права цього зробити».
У генплані, каже його авторка, головна архітекторка ТзОВ «ГЕО-ЛЕНДС» Леся Гривнак, курника немає. Для будівництва такого обʼєкта потрібна виробнича територія з цільовим призначенням під промисловість.

«У генеральному плані взагалі такого не передбачено. Територія, про яку люди говорять, передбачена під транспортну інфраструктуру, тому що вона розташована біля житлової забудови», – пояснила архітекторка.

Транспортна інфраструктура – це територія для різних станцій техобслуговування, автостоянок, АЗС тощо.

У новому генплані Лища, який, до слова, розробили на найближчі мінімум 20 років, передбачено збільшення територій під житлову забудову, під громадську та транспортну інфраструктуру, рекреаційну зону та індустріальний парк. Однак місцеві все одно побоюються проґавити на мапі той самий курник. Тож згодом у селі відбудеться ще одне обговорення нового генплану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 5 Жовтня 2023 09:12
до запаху з очисних додасться аромат курника. Луцьк від цього лише виграє
Анонім Показати IP 5 Жовтня 2023 10:30
Всі хочуть їсти і щоб продукти були дешевші. Всі хочуть мати місце роботи. Але при тому, щоб завод був не під вікнами свого будинку і ферма не у твоєму селі. Як дійти консенсусу? Ну в Лищі, де побудувалася еліта якось відстріляються і поставлять ту ферму в селі, де менше можновладців живе. А далі як? Закривати і не будувати? Всім торгувати на базарі і йти працювати в бар чи перукарню? А можна ще в аптеку. Але ж , щоб сидіти в барі, робити манікюр чи нарощувати волосся, купувати в аптеці чи на базарі - треба десь брати гроші. Чи так аптекарка пішла на манікюр , а манікюрша за ті гроші на базар, а базарниця в бар, а барменша за ліками в аптеку?
Анонім до Анонім Показати IP 5 Жовтня 2023 11:15
В Польщі працювати. Там заводи, хаби, склади... Поїхав на кілька місяців на роботу, отримав гроші, повернувся додому і тусуватись собі по манікюрах і барах до наступної поїздки на роботу. Так як в нас дещо дешевше, можна вийти на режим три місяці інтенсивно й економно заробляєш в Польщі, три місяці живеш вдома наче маєш тут постійну роботу
Анонім до Анонім Показати IP 5 Жовтня 2023 13:48
Пан може вільно виїжджати за кордон? А пані може вільно лишити дітей на три місяці?
Народна прокуратура Показати IP 5 Жовтня 2023 11:10
Щось не розумію я, напевне, в цьому житті. Цікаві у нас стали селяни! Не хочуть, щоб у селі будували птахофабрику!!!! А де її тоді будувати, як не у селі? Може, на центральній площі столиці? А в Лище - торгові центри і СПА-салони? Якийсь абсурд просто. Птахівництво - це галузь СІЛЬСЬКОГО господарства, якщо селяни цього не знають. До того ж це додаткові робочі місця і наповнення місцевого бюджету від сплати податків.
Андерсон до Народна прокуратура Показати IP 5 Жовтня 2023 15:52
А на хіба їм курник? більшість працює в Луцьку, зарплатня міська, комуналка сільська, свіже повітря, рибалка та простори. А курятину з яйцями з Польщі привезуть
Хз Показати IP 5 Жовтня 2023 12:12
Правильно! Нащо ті робочі місця і податки в бюджет ? Краще сидіти без роботи і дивитись як ростуть ціни в магазинах голодними очима!
Дідо Показати IP 5 Жовтня 2023 13:00
Взагалі то голови місцевих громад Б'ЮТЬСЯ за право мати на своїй території об'єкт інвестицій. Тому що громада має заробляти а не бути дотаційною. Звичайно, інвестор мав би провести громадські слухання, проїхати та показати аналогічні підприємства в інших областях , пояснити і розказати про системи очистки стічних вод, екологію та інші питання що цікавлять громаду. А з точки зору заробітку- нехай мами і дружини три рази подумають- що краще, мати роботу поруч для чоловіка чи відправляти за тисячі кілометрів на заробітки?
Куровод Показати IP 5 Жовтня 2023 13:35
Якщо це буде сучасний курник, то там від сили буде працювати до 10 людей. Це якщо забійного цеху небуде. Але дійсно перед тим як будувати сам курник, потрібні дороги і під'їзді шляхи, це треба корма привозити, молодняк, тушки забирати і тд. Тому спочатку побудують дорогу, за бюджетні гроші, що власне і починають просувати. І розміщення таких курників регламентується нормами, санітарними, екологічними, пожежними, нормами добросусідства і тд. Тому в самому селі непобудують, та на якійсь дозволеній відстані, можуть
Василь Показати IP 5 Жовтня 2023 13:35
Птахофабрики потрібно будувати,і корівники ,і багато дещого. Але потрібно пам"ятати про вплив на навколишнє середовище,про санзону,про утилізацію відходів.На жаль,будь-яке виробництво несе загрозу екології,-тому тут необхідно спочатку досить аргументовано розглянути ТЕО,особливо розділ впливу на навколишнє середовище.Але якщо громада в принципі проти-то як можна прийняти позитивне рішення при громадському обговоренні?Якщо громаду не сповістили про громадські обговорення,-то будь-які рішення можна спокійно оспорити в суді.А це буде дуже великим мінусом владі.
Жора Показати IP 5 Жовтня 2023 14:36
Тихо!!!Роти закрили, як тра то тра!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus