USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.25 10.50

У розпал коронавірусу українських вчених-мікробіологів відправили у відпустку за власний кошт

24 Березня 2020 14:53
Працівників Інституту молекулярної біології та генетики НАН України в розпал епідемії коронавірусу відправили в неоплачувану відпустку. Причому вчені встигли створити вітчизняний тест для виявлення COVID-19.

Про це написала провідна наукова співробітниця установи, докторка біологічних наук Оксана Півень. За її словами, в інституції є проблеми навіть із базовим фінансуванням, тому штат відправили «відпочивати» щонайменше до кінця березня, незважаючи на карантин та епідемію в усьому світі.

«І ситуація з відпустками за власний кошт або переведенням установи на три-чотири робочі дні, бо не вистачає грошей на оплату праці, не є чимось новим – це «добра» щорічна традиція. Однак у попередні роки вірусу не було, метеорит на Україну не падав, тому астрологи були і є популярнішими, ніж астрофізики...» – пише Півень.

Вона зазначає, що як би цинічно це не звучало, але завдяки коронавірусу нардепи, чиновники та прості українці згадали, що в країні є наука, якою держава практично не опікується. Мітинги чи акції протесту ніколи не звертали увагу влади на проблеми дослідників та наукової сфери.
У своїй попередній публікації Оксана Півень розкритикувала привезені 250 тисяч тестів на COVID-19 із Китаю.

«Анонсовані тести приїхали, щоправда не для ПЛР-діагностики (полімеразно-ланцюгової реакції), а на антитіла. І не 10 млн, а 250 тисяч штук. Трохи не те, і трохи не так, помилився, з ким не буває, хотів приємне зробити народу. Зате 10 ШВЛ приїхали з Китаю! Ой, ні, не ШВЛ, а 11 ампліфікаторов (це спеціальні машини, щоб ПЛР проводити та виявляти присутність геному вірусу в пацієнтів)», – наголосила Півень.

У коментарі до публікації Оксана зазначила, що вчені її Інституту вже встигли розробити свою тест-систему щодо коронавірусу.
Її колега, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко доповнює та уточнює, що вчені в Україні, залежно від посади, отримують від 5 до 9 тисяч гривень щомісяця. І замість того, щоб займатися власною вакциною чи тестами, вони сидять по домівках на карантині.

«Через хронічну нестачу фінансування більшість інститутів давно працює неповний робочий тиждень (ця «традиція» дісталася новій владі від попередників, але нову владу це повністю влаштувало). Критично важливим для протистояння епідемії інституціям не додали коштів, щоб вони працювали. Ні, не додаткові дні на тиждень, а просто працювали», – пише Сененко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Народна прокуратура Показати IP 24 Березня 2020 15:19
Для українців люди інтелектуальної праці (медики, науковці, правоохоронці, адвокати) нічого не роблять, а тому платити їм не потрібно. Головні трудівники -політики, політичні експерти, активісти, контрабандисти, торгаші, фальсифікатори продуктів і засобів побутової хімії і т.д.
Альф до Народна прокуратура Показати IP 24 Березня 2020 16:23
бюджет розподіляють не активісти, контрабандисти і торгаші, а спонсори клоунів. А їх до корита привели мудрі українці. Такщо немає чого скиглити - очі бачили що купували. ;-)
Анонім до Альф Показати IP 24 Березня 2020 17:55
згинь! порохоботе!
Че до Анонім Показати IP 24 Березня 2020 18:16
73% не можуть бути не праві. Як і 50% тих, які в 2010 зека до влади привели. В мене нема надії, що наші люди порозумнішають
а до Че Показати IP 25 Березня 2020 09:17
то треба було пороху за шкуру так всім залізти за 5 років що готові були вибрати будь-кого аби його від корита відігнати..не факт що порох щось краще зробив би. міг і гірше
Крук Показати IP 24 Березня 2020 15:19
*Directed by Robert B. Weide*
Степан (Крымчанин) Показати IP 24 Березня 2020 15:51
Логично.
Народна прокуратура Показати IP 24 Березня 2020 18:00
До Альф. Таке відношення було ще задовго до клоунів, прокинься врешті і озирнись довкола
а Показати IP 25 Березня 2020 09:19
і нащо їх у відпуск. щоб ще ненароком вакцину не розробили? цього бояться. так їм тільки і потрібно працювати при такій епідемії!! це геноцид.
Олександр Показати IP 25 Березня 2020 12:07
Примусово відправити у відпустку людей, які створювали і майже створили тест на коронавірус - це не просто злочин, це злочин проти народу України!!! Де Президент Зеленській, де Генпрокуратура, де ДБР, НАБУ??? В радянські часи чиновникам було вигідно укладати договори на імпорт товарів, бо була можливість через таку роботу їздити за кордон і отримувати валюту, чим розвивати власне виробництво. Схоже, історія повторюється.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus