USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

У РФ заявляють про прорив українських сил до Курської області. Що там відбувається

6 Серпня 2024 21:46
Сьогодні, 6 серпня, російські пропагандисти повідомили про рейд українських сил до Курської області РФ.

Що про це відомо, з’ясовував ТСН.

Про нібито захід Сил оборони до Суджанського району Курської області російські пропагандисти писали зранку.

Російський сегмент Telegram буквально розривався від фото та відео вибухів і пожеж у прикордонних селах Курщини. В російських пабліках зазначають, що жителі міста Суджа намагаються евакуюватися до Курська.
Українські пабліки саркастично перепощували ці дописи з коментарями, що «СВО йде за планом».
Російські Z-канали визнають, що в Курській області армія РФ зазнала значних втрат. Зокрема, є збита авіація.
Літаки над головою літають

Один із місцевих жителів опублікував у мережі відео, на якому видно справжню ситуацію в Суджанському районі Курської області. На кадрах видно, що на низьких висотах летять винищувачі, а обабіч дороги горить автомобіль.

«Тут п**да, н**уй, літаки над головою літають, прикинь, винищувачі. Це, бл**ь, догорає тачка, н**уй. Навіть х** пожежна приїде», – говорить наляканий росіянин.

Реакція Міноборони РФ

Офіційно Міноборони країни-агресорки спочатку не коментувало інформацію своїх пропагандистів.

У Міноборони Росії думали аж 9 годин. Лише о 17:00 там прокоментували, що українські сили нібито «за підтримки 11 танків і понад 20 бойових броньованих машин атакували позиції підрозділів... Російської Федерації в районах населених пунктів Миколаєво-Дар’їно та Олешня Курської області, які безпосередньо прилягають до російсько-українського кордону».

Звісно, росіяни бадьоро запевнили, що знищили майже всі українські сили і все «під контролем».

Російський губернатор майбутньої «Курської народної республіки» заявив про спроби прориву російського кордону, але запевнив, що російські прикордонники цього не допустили. Свій допис він проілюстрував цинічною картинкою.
Пізніше губернатор Курщини повідомив, що в Суджанському та Коренівському районах нібито точаться бої на кордоні.

Кадирівці накивали п’ятами

Як пише російський проєкт «ВЧК-ОГПУ» з посиланням на власні джерела, українська армія нібито вже «на підступах» до Суджі. Позиції мали захищати кадирівці, але щось пішло не так.

«Хвалений «Ахмат» ретирувався. Жителі Суджі намагаються виїхати до Курська. Курська область під інтенсивним обстрілом», – йдеться в повідомленні.

Російський Z-воєнкор Поздняков також обурюється, куди поділися розпіарені кадирівці, які за дорученням свого «дон-дона» мали стояти на кордоні.
Що кажуть експерти

Військовий експерт, колишній працівник СБУ Іван Ступак у коментарі Radio NV розповів, що відомо про цей рейд.

«Мені здається, що аналітикам DeepState додалося головного болю – доведеться розширювати горизонти своїх аналітичних досліджень, додавати тепер на Курській області розміщення російських військ. Бо принаймні зараз жодних позначок – які там війська, в якій кількості, – приблизно навіть інформації немає», – каже експерт.

За його інформацією, саме Збройні сили України, а не РДК чи Легіон «Свобода Росії», розпочали наступ на територію Курської області.

«Ще раз: це не верифіковано, але повідомляється, що саме українські Збройні сили з заправниками, і з системою залпового вогню, і важка техніка йде. Ми цього не знаємо, тому я постійно наголошую, що це не підтверджено. Я думаю, можливо, ближче до вечора ми вже зрозуміємо масштаби того, що там відбувається в Курській області», – зазначив Ступак.

Андрій Коваленко, керівник ЦПД РНБО, в Телеграм-каналі написав, що РФ не контролює кордон, а так звані воєнкори, як завжди, брешуть.

На думку військового експерта, керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, українські сили активізувалися, щоб завдати превентивних ударів і не боротися з ворогом уже тут, на нашій території, а витіснити їх до певних позицій в районі Суджі, послабити там контингент російських військ.

«Тому це абсолютно закономірні дії для того, щоб витісняти ворога з певних позицій. І завдаються ось такі удари як превентивні заходи. Цілком правильно», – сказав Мусієнко в коментарі Radio NV.

Генерал-майор запасу Служби безпеки України, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун в ефірі Radio NV впевнено заявляє, що ЗСУ можуть взяти і Курськ, і Бєлгород. Питання в тому, що робити з ними далі.

«Я ще раз наголошую, якщо справді зробити якийсь такий рейд... Так, вони за останній час нібито забезпечили собі умовне прикриття кордону за рахунок того, що підтягнули туди різноманітних курсантів, строковиків, тобто вони, умовно, там поставили якісь бойові частини. Але якщо потужний удар сконцентрувати в одному напрямку, можна спокійно і до Бєлгорода дійти, і до Курська. Інша справа, що нам потім робити з цим усім?» – каже Ягун.

Вже є перші полонені

В українських ТГ-каналах опублікували відео з росіянами, взятими в полон, як стверджується, сьогодні в Курській області.

На одному відео – 22-річний Данило Колесников з Бєлгородської області. На кадрах він розповідає, що служив у 488-му полку на кордоні в районі Курська, в Суджі.
«Забили на нас, здохнуть, так здохнуть», – відповів він на запитання про командування.
Російський паблік ASTRA верифікував його особу та знайшов соцмережі Колесникова. На своїй сторінці у «Вконтакті» він справді викладав фото з армії у грудні 2023 року.
Також у мережі опублікували відео нібито конвоювання групи російських полонених на Курщині.

Нагадаємо, останній наразі рейд до Бєлгородської та Курської областей РФ відбувся 12-21 березня 2024 року силами формувань «Російський добровольчий корпус» (РДК), Легіон «Свобода Росії» (ЛСР) та «Сибірський батальйон».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus