USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

У Раду внесли законопроєкт про мобілізацію студентів 30+

4 Вересня 2023 18:38
До Верховної Ради внесли законопроєкт № 9672 про скасування відстрочки від мобілізації для тих, хто отримує другу вищу освіту після досягнення 30-річного віку.

Про це йдеться в карті проєкту закону, який був опублікований на сайті парламенту, передає Кореспондент.

У документі пропонують додати кілька абзаців до статті 23 закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

«Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України Про освіту, якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти...», – йдеться в законопроєкті.

Читати ще: У Раді запропонували скасувати відстрочку від мобілізації для студентів з другою освітою

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
В пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що з початком повномасштабної агресії українці почали зловживати цією нормою закону, щоб уникнути мобілізації.

Так, у 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати другу освіту. У 2023 році станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059 вступників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ABC Показати IP 4 Вересня 2023 19:41
В Конституції України чітко вказано, що людина має право на освіту. І там не уточнюється, на яку, першу, п'яту чи десяту. Але як сказав наш Президент: "Конституція зараз на паузі". Тобто не те що "своїм - все, а всім іншим - закон". Для всіх інших навіть закон не працює.
До авс Показати IP 4 Вересня 2023 20:26
За провал контрнаступу хтось має заплатити ,зняття воєнкомів ніякого ефекту не дало
Правда Показати IP 4 Вересня 2023 21:05
Там ще написано,що захист Вітчизни є обовязком,а у нас війна і окупант-терорист поряд,він на нашій землі,довчитися можна і після перемоги .Тим паче більшість тут хотіла "поржать",регочіть,чи заціпило.
Анонім до Правда Показати IP 5 Вересня 2023 15:12
Є обов'язком всіх громадян але беруть тільки простих людей, плюс в такій поправці є чітка дискримінація за віковою категорією я вже не говорю за дискримінацію за статевою ознакою. Рівні і рівніші за інших.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus